Europa waarschuwt voor ernstig lerarentekort in België

UNKNOWN
Verschillende landen van de Europese Unie, waaronder België, kunnen in de toekomst te maken krijgen met een ernstig tekort aan leerkrachten. Dat zegt de Europese Commissie.

In de genoemde landen neemt het aantal mensen die voor een job in het onderwijs kiezen steeds verder af, terwijl veel leerkrachten stilaan hun pensioenleeftijd bereiken. Een aantal landen kampt nu al met serieuze tekorten. In haar rapport noemt de Commissie onder meer Turkije, Luxemburg en de Franse Gemeenschap, die op de derde plaats in de rangschikking staat.
 
In Wallonië en Brussel krijgt 45 procent van de 15-jarige leerlingen te maken met een tekort aan leerkrachten wiskunde. Voor wetenschappelijke vakken gaat het om 39 procent, bij de talen om 24 procent.
 
Ook Vlaanderen kampt met problemen, maar de tekorten in die drie vakgebieden zijn twee keer lager dan in het zuiden van het land, leert het rapport.
 
De Commissie ontwaart weliswaar een aantal bemoedigende tendensen. Zo blijven de budgetten voor onderwijs in de meeste lidstaten stabiel. (belga/sps)