Eerste imam­opleiding in België start in februari

De heilige koran.
thinkstock De heilige koran.
De KU Leuven begint als eerste universiteit in ons land met een imamopleiding, in samenspraak met de Moslimexecutieve en de federale overheid. Over zes jaar moeten de eerste in België gevormde imams afstuderen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

"Zo'n universitaire opleiding was een van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie na de aanslagen van 22 maart 2016 in en rond Brussel", zegt justitieminister Koen Geens (CD&V). De minister hoopt met die opleiding naar eigen zeggen "eventuele buitenlandse invloed terug te dringen. Het is van belang dat we weten wat imams in spe studeren.

De opleiding, deels in het Nederlands, deels in het Arabisch, duurt zes jaar: twee jaar algemeen beschouwende vakken aan de KU Leuven en dan vier jaar theologische vorming bij Afor, een academie voor islamstudies die in overleg met de Moslimexecutieve werd opgericht.

De KU Leuven mikt op een dertigtal studenten bij de start. Het is de bedoeling dat de imams na het afstuderen erkend worden en ook betaald door de overheid. Tenminste, voor zover ze in een erkende moskee aan de slag gaan. 

Er lopen op dit moment gesprekken met de UCL om ook aan Franstalige kant een gelijkaardige opleiding aan te bieden.

Een moslim bidt in een moskee.
thinkstock Een moslim bidt in een moskee.21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sam van Krieken

  Goed nieuws, een mooi gebalanceerde opleiding hoop ik. Weer een brug erbij die onze multiculturele maatschappij verbindt.

 • Kris Goos

  Imam opleiding : een islamitische geloofsopleiding aan een Katholieke Universiteit... begrijpen wie begrijpen kan...

 • marc vh

  Imamopleiding universitair??moet dit geen opleiding geklasseerd zijn in een lager niveau!

 • annelies eylenbosch

  Ik dacht dat wij 3 officiele landstalen hadden?? Waarom subsidies dan om Arabisch te leren?? En dan nog later in loondienst van de overheid?? Men zou beter investeren in Nederlandse en Franse lessen zodat de taalachterstand en alzo de discriminatie wordt weggewerkt.

 • Van Eersel Guy

  Besparen op cultuur, en dit weer wel?