Eén op de drie gebuisd voor oriëntatietest universiteit

De oriëntatietest, die voor middelbare scholieren moet uitmaken of ze de universiteit aankunnen of niet, mist haar intrede allerminst, schrijft De Tijd vandaag. Duizenden scholieren vulden de test van de UGent en de KU Leuven al in.

Zowel de KU Leuven (Luci-test) als de UGent (Simon-test) voerden een vrijblijvende oriëntatieproef in. Bij de start van de inschrijvingen blijkt dat 6.809 scholieren in Leuven en 9.344 scholieren in Gent deze test al aflegden. "We waren verrast door de populariteit van de test", zegt professor Lieve De Wachter, betrokken bij de test in Leuven.

Eenenzeventig procent van de ASO-studenten slaagden voor de Leuvense oriëntatietest. Gevolgd door scholieren uit het kunstonderwijs (33 procent), het technisch onderwijs (31 procent) en beroepsonderwijs (22 procent). In Gent is de structuur van de test anders en krijgt de scholier geen algemene score maar wel een slaagkans per opleiding.

De populariteit van beide tests zet druk op Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, die in april volgend jaar experimenten wil beginnen met een overkoepelende vragenlijst die studenten moet helpen oriënteren.