Dubbel zoveel lessen islamitische godsdienst op school

Een Koran en een gebedsketting. Foto ter illustratie.
ANP XTRA Een Koran en een gebedsketting. Foto ter illustratie.
De populariteit van de lessen islamitische godsdienst op school is flink gestegen. Het aantal leerlingen in die lessen is in de laatste tien jaar bijna verdubbeld. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg vandaag.

In het schooljaar 2009-2010 ging het nog om 3,6 procent van de leerlingen op de middelbare school, vorig jaar was dat al 6,3 procent. Vooral in het gemeenschapsonderwijs is die stijging duidelijk te merken. Tien jaar geleden volgde daar 13,75 procent van de leerlingen islam, vorig jaar ging dat al over 26,14 procent. Ook in het lager onderwijs is die trend trouwens te zien. Dat blijkt uit cijfers van het Statistisch Jaarboek van het Vlaams onderwijs.

De verschuiving in de levensbeschouwelijke vakken is vooral nefast voor de katholieke godsdienst. Zowel in het lager als in het secundair blijft die de grootste groep leerlingen aantrekken, maar het aantal daalt wel elk jaar.
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Dat heeft niets met populariteit en alles met demografie te maken.

 • Dietrich Vandrey

  En dan zijn er nog mensen die zeggen dat islamisering hier niet bestaat.

 • Ronny Van de Wal

  De populariteit van de lessen islamitische godsdienst op school is flink gestegen? wat heeft populariteit nu te maken met het feit dat het aantal leerlingen,(moslims),voor deze studie gestegen is? Nog een jaartje of tien en de kleinste groep is de grootste geworden.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Dacht dat maar 7% moslim is in België????? Dat wordt toch door onze strot geduwd. Lessen 'levensbeschouwingen' moeten gewoon weg uit het onderwijs. Voor iedereen 1 en hetzelfde vak. Samen leven of opvoedkunde. Iets wat veel leerlingen thuis niet meer krijgen.

 • Jan Greveraars

  Dat de mensen die hier problemen mee hebben dan eens terug naar de kerk gaan