Doctoraat UHasselt krijgt lof uit Silicon Valley

Doctoraatsstudent Tom Ameloot van de UHasselt heeft internationale erkenning gekregen voor zijn onderzoek naar de vereenvoudiging en efficiëntieverbetering van het programmeren van cloud-software. Vanuit Silicon Valley wordt met bewondering gekeken naar zijn toepassingen om bijvoorbeeld de miljoenen profielen van socialemedianetwerken up-to-date te houden.

Computerbestanden en internetgegevens worden steeds vaker 'in the cloud' beheerd, zodat gebruikers altijd en overal hun informatie kunnen raadplegen en bewerken. Facebook en andere socialenetwerksites maken hier bijvoorbeeld gebruik van. Een uiterst complex gegeven, aangezien een supercomputer de gegevens van miljoenen gebruikers overal in de wereld continu actueel moet houden. Het programmeren van de cloud-toepassingen vergt enorm veel werk van absolute specialisten. Er kan immers erg veel kan mislopen.

Tom Ameloot van de UHasselt heeft nu een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die het programmeurs van cloud-oplossingen veel eenvoudiger moeten maken. In zijn doctoraat 'Declarative Networking: Models and Conjectures' dat hij zopas verdedigde, legt hij uit hoe de software-ingenieurs dit proces veel sneller, correcter en efficiënter kunnen maken.

De internationale jury was erg lovend voor het werk van Tom Ameloot. Hij ontving ook felicitaties uit Silicon Valley, waar het team van professor John Hellerstein (University of Berkeley) de programmeertaal Bloom ontwikkelde voor het programmeren van de cloud-software. Het is precies die taal die Ameloot nu logisch heeft onderbouwd, waardoor wereldwijd het gebruik van cloud-oplossingen verder kan vereenvoudigd en versneld worden.