Directeurs verdrinken in het werk: 4 op de 10 vervangen tijdens schooljaar

De directeurs willen dat Crevits maatregelen neemt.
Thinkstock De directeurs willen dat Crevits maatregelen neemt.
39% van de Vlaamse basisscholen wisselde vorig jaar van directeur. Ziekte is een belangrijke oorzaak. Heel wat schooldirecteurs klagen in brieven aan onderwijsminister Crevits over de onhoudbare werkdruk.

Van de 2.872 schooldirecteurs stopten er vorig schooljaar 1.119. Dat cijfer zit al enkele jaren in stijgende lijn: in 2015-2016 ging het nog om 958 wissels, in 2014-2015 waren dat er 877. "In 313 gevallen ging het vorig schooljaar om directeurs die met pensioen gingen, maar van de overige 806 zijn er 396 - of bijna de helft - te wijten aan ziekte", zegt sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe, die de cijfers opvroeg. Dat de problematiek leeft, blijkt uit verscheidene open brieven die directeurs eind oktober naar onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) en de onderwijscommissie in het Vlaams Parlement stuurden. Daarin vertellen ze hoe ze het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden.

Crevits erkent het probleem. "Er zijn al maatregelen genomen om de planlast te verminderen. Denk maar aan de aangiften voor sociale risico's, zoals arbeidsongevallen en ziekte, die de Vlaamse overheid overnam van scholen." De minister vindt - net als sp.a - dat er meer ingezet moet worden op een goede voorbereiding en opleiding van directies. Intussen loopt er een onderzoek naar stress bij schoolhoofden. En de minister is in overleg met de sociale partners over de functie van directeur. Ze voegt er nog aan toe dat het thema ook in de loopbaanbesprekingen op tafel ligt. "Daarbij gaat het niet enkel om verloning, maar vooral om professionalisering, opleiding en ondersteuning."

Boeve: "Directeurs basisonderwijs trekken terecht aan alarmbel"

"De directeurs van het basisonderwijs trekken terecht aan de alarmbel". Dat zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in een reactie. Boeve weerlegt ook dat zijn koepel bij de lopende cao-onderhandelingen onvoldoende belang zou hechten aan bijkomende omkadering en ondersteuning voor de directies. "We verwachten minstens een eerste substantiële stap en een groeipad om deze beleidsondersteuning op korte termijn te realiseren", aldus Boeve.

Volgens hem blijft extra beleidsondersteuning voor de directeurs in het basisonderwijs prioritair voor het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Meer nog, we brachten dat expliciet als prioriteit in bij de onderhandelingen over een nieuwe cao", klinkt het.

Volgens Boeve heeft zijn koepel ook altijd naast de vraag naar een betere verloning ook altijd gehamerd op die betere ondersteuning en omkadering van directeurs.

Om in het basisonderwijs een echt kwaliteitsvolle beleidsondersteuning te realiseren, is volgens de katholieke koepel minstens 200 miljoen euro nodig. Dat geld is er natuurlijk niet op 1-2-3. Maar de koepel vraagt aan de Vlaamse regering om tijdens de lopende cao-gesprekken "minstens een groeipad te voorzien om kort termijn te komen tot voldoende beleidsondersteuning".

Crevits neemt vraag naar extra omkadering mee in plan basisonderwijs en cao-gesprekken

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is niet doof voor de vraag van de directeurs in het basisonderwijs naar extra omkadering. Ze belooft maatregelen in het plan basisonderwijs dat in opmaak is en wil de kwestie ook meenemen in de lopende cao-gesprekken. Dat heeft ze woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Steve Vandenberghe (sp.a), Ann Brusseel (Open Vld) en Koen Daniëls (N-VA).

Crevits erkent dat er een onevenwicht is in de omkadering tussen het secundair en het basisonderwijs. Dat is ook niet nieuw. De CD&V-minister wijst er wel op dat de vraag naar extra omkadering voor directeurs in het basisonderwijs al 20 jaar op tafel ligt. "We zijn er met zijn allen niet in geslaagd om die omkadering beter te maken", aldus Crevits.

De minister belooft om de betere omkadering van de schooldirecteurs mee te nemen in het plan basisonderwijs dat momenteel wordt opgemaakt. Daarnaast zal de kwestie ook besproken worden in de pas opgestarte cao-gesprekken. "Laat ons het gesprek blijven voeren en komen tot een evenwichtig pakket aan maatregelen met ook budgettaire vooruitzichten", aldus minister Crevits.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Of je hard en veel werkt ligt voor een groot deel aan jezelf, piet devlieger. Ik heb in beide gewerkt. En zowel in de industrie als in het onderwijs werknemers gezien die heel hard werken en de zaken recht houden en andere die elke keer weer een paraplu opentrekken en parasiteren op het werk van een ander. Op zijn minst in grote bedrijven ligt dat niet anders dan bij de overheid.

 • Tom Faes

  Je moet echt de job inhoud van schooldirecteur eens onderzoeken .Door de ( verkeerde)besparingen ( op alle departementen ) loopt alles in het honderd. Er zijn problemen in de scholen, de ziekenhuizen, de gemeentes, de begroting etc tja het geld is op , weg, dada.( besparen op politici ware mogelijk maar niet met de nva) De nieuwe slogan van Bourgeois " wat we zelf doen eindigt dramatisch"

 • Ian Vandenbossche

  Nog even doorbijten schooldirecteurs en leerkrachten. Uw pensioen is dubbel zo hoog als 45 kaar werken in de prive. Ondertussen heb je 3x meer betaalde vakantie als in de Prive. De meeste leerkrachten moeten ook slechts deeltijds lesgeven om een voltijds loon te krijgen. De publieke opinie heeft echt medelijden met hoe jullie ‘uitgebuit’ worden ... not!

 • piet devlieger

  Laat gewoon die mensen eens een tijd gaan werken in de industrie en ze zullen zich haasten om terug te keren naar het onderwijs. Ik ken zo een paar leraren die het ooit eens geprobeerd hebben - ze waren zo blij dat ze terug naar het onderwijs konden.

 • Jan Boden

  396 zieken op 806 directeurs. Mij maak je niet wijs dat die allemaal echt ziek zijn, statistisch is dat zelfs onmogelijk. Veel mensen wil via het ziekteverlof op vervroegd pensioen, daar zit het probleem. Die hoge werklast sleuren ze er maar bij om zichzelf te verantwoorden. Trouwens, verdeel de administratieve last toch tussen een hoop leerkrachten. Als iedereen 1 uur per week voor de school werkt is dat makkelijk haalbaar.