Exclusief voor abonnees

De speekseltest op school: goed idee? De tien meest prominente vragen beantwoord

AFP
Drugs. Geen enkele secundaire school ontsnapt eraan. Voor aanvang van de les dus maar even een speekseltest? Zo’n vaart zal het niet meteen lopen, maar vijf scholen in het Antwerpse Brasschaat halen de drugtest toch in huis om hun leerlingen te controleren. Een goed idee? De meest prominente vragen beantwoord.

Hoe groot is het druggebruik bij onze 12- tot 18-jarigen?

12,3 procent van de 12- tot 18-jarigen had in 2017 naar eigen zeggen het jongste jaar cannabis gebruikt. Dat blijkt uit een anonieme bevraging van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) bij 40.000 Vlaamse leerlingen. “Veelal gaat het om experimenteren”, zegt Marijs Geirnaert, directeur bij het VAD. In 2017 stelde de politie op alle Belgische  middelbare scholen 811 feiten vast, vooral van bezit en/of gebruik. Cannabis staat veruit op één. In ongeveer vijf procent van de gevallen gaat het om XTC. Leerlingen roken dus liefst een joint. Waar het cannabisgebruik bij de jongste groep van 12- tot 14-jarigen de afgelopen 10 jaar daalde - van 2,9 naar 1,5% -, is er bij de oudere leerlingen een stijging. Bij de 15- tot 16-jarigen gebruikte 15,5 procent. Onder 17- tot 18-jarigen is dat met 28,5% al meer dan een op de vier. “Dat is veel”, beseft Geirnaert. “Zeker met een puberbrein in volle ontwikkeling is cannabisgebruik écht geen goed idee. Vooral de jongste jaren wordt cannabis onder jongeren als weinig problematisch aanzien, mede door de aanwezigheid ervan in onze maatschappij en medicinale toepassingen die de schijn wekken dat het allemaal niet zo’n kwaad kan. Het roken van een joint wordt door vrienden ook almaar minder afgekeurd, zo blijkt.”

Evolutie van het cannabisgebruik bij de Vlaamse 12- tot 18-jarigen volgens bevragingen van het VAD
VAD Evolutie van het cannabisgebruik bij de Vlaamse 12- tot 18-jarigen volgens bevragingen van het VAD

Wanneer wordt de speekseltest in Brasschaat bovengehaald?

“We gaan geen heksenjacht organiseren, noch steekproeven aan de schoolpoort houden”, verzekert Werner De Leeuw, directeur van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat. Dat voorzag in haar nieuwe schoolreglement de mogelijkheid om vanaf 1 september te controleren. “Heeft een leerkracht of iemand van de leerlingenbegeleiding echter een sterk vermoeden dat een leerling onder invloed is, op school of tijdens een binnen- of buitenlandse schoolreis, dan volgt er sowieso een gesprek. Meestal wordt niet ontkend. In de gevallen dat het wél tot een welles-nietesdiscussie komt, zal de speekseltest uitsluitsel geven.”

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:




43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maria de swert

  Normaal zouden de ouders gelukkig moeten zijn wanneer hun kind getest wordt en negatief is , dat geeft toch een gerust gevoel , want bij iemand die weigert weet je toch direct dat er iets mis is .

 • William Van den Berghe

  Volgens het VAD " zou het vertrouwen kunnen geschonden worden " tussen school en leerling. In de jaren 60 toen ik school liep was er nog geen sprake van "vertrouwen", alleen van luisteren en gehoorzamen.

 • Bob Boomer

  Had men mij een dikke sigaar helemaal laten oproken tot ik er kotsmisselijk van werd toen ik kind was dan zou ik waarschijnlijk niet meer gerookt hebben. Maar het vingertje en de woorden dat roken de gezondheid schaadt hebben echter tot niets geleid. Wel nu, geen woorden maar daden. Dus, de speekseltest 's morgens aan de schoolpoort moet. Wie niet (af)leren wil zal voelen !

 • felix strackx

  Als men jeugdsporters mag controleren., waarom dan scholieren niet? Dit is de realisatie van een oud Vlaams Belang voorstel.

 • Albert Jacobs

  Als er twijfels zijn door de schooldirektie, doen zonder toestemming van de leerling