Crevits heeft "begrip voor verzuchtingen" van muziekacademies

BELGA
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft "begrip voor de verzuchtingen" van de muziekacademies over de financiering van het deeltijds kunstonderwijs, maar benadrukt dat er wel degelijk extra middelen worden voorzien in het decreet. Ze reageert daarmee op de kritiek van Paul Voet, de voorzitter van de directeursvereniging van de Academies voor Muziek, Woord en Dans. 

Voet klaagt in De Tijd en Het Laatste Nieuws over de plannen van Crevits om deeltijds kunstonderwijs vanaf volgend jaar van start te laten gaan. Dat vraagt meer uren en leerkrachten, en dus ook meer middelen, zegt hij, maar die zijn er volgens hem niet. De academies vragen Crevits om een extra budget van 5 miljoen euro.

De minister zegt begrip te hebben voor de verzuchtingen. Maar "er is op het werkveld ook een grote tevredenheid over de inhoud" van het decreet, benadrukt ze. "Wel zijn er extra financiële wensen zoals op vele andere onderwijsniveaus." Op 12 december volgt nog een hoorzitting in het Vlaams parlement "waar iedereen nog eens zijn of haar stem kan laten horen."

Prefinancieren

Dat er geen extra middelen voorzien zijn in het decreet, klopt volgens Crevits ook niet. De Vlaamse regering maakt 2,5 miljoen euro vrij voor het deeltijds kunstonderwijs. Alleen moeten de academies aanvankelijk prefinancieren, "maar ze krijgen uiteindelijk wel het geld", klinkt het. Bovendien blijft het 'open-end systeem' behouden: academies krijgen meer middelen als ze meer leerlingen hebben.

De hervorming van het deeltijds kunstonderwijs gaan normaal volgend schooljaar van start. Daardoor kunnen kinderen al vroeger voor een specifiek instrument kiezen, en mogen academies ook nieuwe opleidingen aanbieden, zoals pakweg choreograaf of dj.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Van Geel

  Ik begrijp nog steeds niet waarom de West-Vlamingen op dit mens stemmen?

 • Peter Smets

  @ Francinne Declerque: "Muziek scholen beter afschaffen, je leert er enkel naspelen, creativiteit komt niet aan bod." Met uw reactie bewijst u enkel dat u van het muziekonderwijs niks, maar dan ook niks kent.

 • Nick de Anno

  Frans is belangrijk voor haar maar Engels niet. Ze maakt er een puinhoop van. Arme Belgische kinderen die nog altijd geen deftig Engels kennen.

 • ka Van der Linden

  Net voor de komende verkiezingen dit lanceren....tactisch goed gespeeld. Nu arco nog sé en alles is goed.

 • Francinne Declerque

  Die sukkel Paul voet van de muziekscholen heeft zich belachelijk gemaakt en zijn zaak slecht voorbereid, de tekenacademies waren professioneler en hebben wel overlegd met he kabinet in plaats van warm en koud te staan blazen. Muziek scholen beter afschaffen, je leert er enkel naspelen, creativiteit komt niet aan bod.