Crevits: "Geen decreet over dragen van religieuze tekens op school"

ANP
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is niet van plan een decretale regeling te voorzien voor het dragen van religieuze tekens op school. Crevits benadrukt dat het "niet in haar bevoegdheid noch in haar bedoeling" ligt om aan de autonomie van scholen te raken. "Dat koepels en netten hierover afspraken maken, behoort uiteraard tot hun vrijheid", luidt het op het kabinet.

De Raad van State velde einde vorig jaar 3 arresten in verband met het verbod op het dragen van religieuze tekens op school in het GO!. Deze arresten geven aan dat scholen die een verbod op het dragen van religieuze tekens bij leerlingen wensen in te stellen, dit enkel kunnen doen wanneer ze dit uitgebreid motiveren vanuit een lokale context die rechtvaardigt om een dergelijk verbod in te stellen.

Crevits wijst erop dat de Raad van State vorig jaar drie arresten velde over het verbod op het dragen van religieuze tekens op school in het GO!. "Deze arresten geven aan dat scholen die een verbod op het dragen van religieuze tekens bij leerlingen wensen in te stellen, dit enkel kunnen doen wanneer ze dit uitgebreid motiveren vanuit een lokale context die rechtvaardigt om een dergelijk verbod in te stellen", zegt Crevits. Voor haar zijn deze arresten "richtinggevend". Morgen zal, zoals Crevits eerder beloofde, via de wekelijkse nieuwsbrief Schooldirect een toegankelijke uitleg over de arresten van de Raad van State verspreid worden.

"Verbod schrappen"

Oppositiepartij Groen verwacht dat heel wat scholen hun verbod op het dragen van religieuze tekens zullen moeten schrappen. "Als die een correcte weergave is, dan betekent dat dat heel wat scholen een verbod op levensbeschouwelijke tekens zullen moeten schrappen en dat de hoofddoek de facto zal moeten toegelaten worden in scholen van alle netten waar zich op dit moment geen concrete problemen stellen", zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen).

"Zoals wij al jarenlang stellen is het grondwettelijk alleen maar mogelijk een tijdelijk verbod in te stellen, bij reële problemen, door scholen zelf en autonoom. Na jarenlang getalm zal deze minister eindelijk duidelijkheid scheppen", zegt Meuleman.

Zoals wij al jarenlang stellen is het grondwettelijk alleen maar mogelijk een tijdelijk verbod in te stellen, bij reële problemen, door scholen zelf en autonoom

Elisabeth Meuleman, Groen