Centrum voor Budgetadvies berekent: kotstudent kost dit jaar 12.640 euro

De belangrijkste reden voor het verschil in budget voor kot- en pendelstudenten zit in de huisvesting: een kotstudent betaalt daarvoor 4.152 euro per jaar extra. De gemiddelde maandprijs voor een privé-kamer met een lavabo met warm en koud water bedraagt 339 euro.
thinkstock De belangrijkste reden voor het verschil in budget voor kot- en pendelstudenten zit in de huisvesting: een kotstudent betaalt daarvoor 4.152 euro per jaar extra. De gemiddelde maandprijs voor een privé-kamer met een lavabo met warm en koud water bedraagt 339 euro.
De directe en indirecte studiekosten en de leefkosten van een kotstudent die geen recht heeft op een beurs, bedragen voor dit jaar 12.640 euro. Dat heeft het CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool, berekend. Wie pendelt, is financieel een pak beter af: zo'n niet-beursstudent kost 8.167 euro.

De belangrijkste reden voor het verschil zit natuurlijk in de huisvesting: een kotstudent betaalt daarvoor 4.152 euro per jaar extra. De gemiddelde maandprijs voor een privé-kamer met een lavabo met warm en koud water bedraagt 339 euro.

Een pendelstudent die met de eigen wagen naar hogeschool of universiteit rijdt, jaagt de rekening logischerwijs danig de hoogte in. De kosten voor een compacte tweedehandse wagen met benzinemotor waarmee 10.000 km per jaar wordt afgelegd, bedragen zo'n 3.230 euro. Een treinabonnement voor een gemiddeld door Vlaamse pendelstudenten afgelegde afstand van 26 km kost jaarlijks 192 euro. Wie een Buzzy Pazz van De Lijn neemt, telt 210 euro per jaar neer.

Gelijke leefkosten kot- en pendelstudenten

De leefkosten voor beide types van studenten - dat zijn de kosten voor onder meer voeding, kleding, gezondheid en ontspanning - lopen zo goed als gelijk: minimaal 6.621 euro voor een kotstudent, 6.302 euro voor een pendelstudent. Het verschil situeert zich in de voeding. Kotstudenten hebben iets meer nodig om op weekdagen zelf hun potje te koken en tijdens de blok- en de examenperiode in het studentenrestaurant te kunnen gaan eten. Dat kost hen minimaal 5,75 euro per dag. Een pendelstudent betaalt dagelijks 5 euro.

Het totale kostenplaatje verschilt weinig van vorig jaar: toen kostte een kotstudent zonder recht op een beurs 12.425 euro, tegenover 8.076 euro voor een pendelstudent. Volgens CEBUD wordt de kleine stijging verklaard door de levensduurte.

Korven met producten

Om de kosten voor een student te bepalen, maakt CEBUD onder meer gebruik van korven met producten die om de vijf jaar een grondige update krijgen. Dat verklaart waarom studenten voor kleding dit jaar iets minder diep in de buidel moeten tasten. Studentes kopen momenteel meer universele bovenstuks en jeans en minder jurkjes en rokjes. 

Voor ontspanning wordt dan weer een jaarlijks budget voorzien van 2.424 euro, iets meer dan de 2.314 euro van vorig academiejaar. De verklaring daarvoor is een stijging van het zakgeld en het duurder geworden lidgeld om aangesloten te zijn bij een sportclub.

Het totale kostenplaatje verschilt weinig van vorig jaar: toen kostte een kotstudent zonder recht op een beurs 12.425 euro, tegenover 8.076 euro voor een pendelstudent. Volgens CEBUD wordt de kleine stijging verklaard door de levensduurte.
Thinkstock Het totale kostenplaatje verschilt weinig van vorig jaar: toen kostte een kotstudent zonder recht op een beurs 12.425 euro, tegenover 8.076 euro voor een pendelstudent. Volgens CEBUD wordt de kleine stijging verklaard door de levensduurte.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Claudia Rosseel

  Wij wonen gelukkig in de buurt van een universiteit. Zo'n kot is gewoonweg onbetaalbaar.

 • Gino Denil

  Combineer dat met het verlies aan inkomen dat je zou gehad hebben bij werken en met 4 jaar minder pensioen ontvangen. En je moet tijdens je loopbaan al minstens 150.000 euro netto meer verdienen, 300.000 bruto, met je diploma alleen al om dat te compenseren.

 • Jef Van Soom

  OBJECTIEF... men moet daar wel het levensonderhoud en,bijkomende kosten van ", apps, smartphones, festivals... ", aftrekken"

 • simon mertens

  Een dag eten voor iets meer dan 5eur, dat zal België toch niet zijn.

 • steven goossens

  En 80% van die 'studenten' zouden veel beter af zijn als ze een mooie stiel leerden en hun kost konden verdienen!