Burgerschap wordt verplichte leerstof: "Leerlingen moeten elkaar niet louter tolereren, maar leren om met elkaar samen te leven”

thinkstock
De mensenrechten kennen, geweldloos kunnen communiceren, zich kunnen inleven in anderen, helder en kritisch kunnen nadenken, fake nieuws kunnen herkennen. Het zijn maar enkele van de vaardigheden die leerlingen van het gemeenschapsonderwijs GO! in het nieuwe vak Burgerschap zullen leren. Na een succesvol proefproject rolt het gemeenschapsonderwijs het vak volgend schooljaar uit in alle scholen. Dat meldt De Standaard.

Zeker zestig scholen zullen vanaf september het vak burgerschap in hun curriculum opnemen en vanaf het schooljaar 2019-2020 wordt het voor alle scholen in het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap GO! verplicht. In de praktijk betekent dit dat alle scholen – van het aso tot het buitengewoon onderwijs - hun leerlingen een traject aanbieden om hen attitudes, kennis en vaardigheden over burgerschap aan te leren. Burgerschap moet ook een vaste plaats in de cultuur van de school krijgen.

Leerlingen leren filosoferen, hun inlevingsvermogen vergroten en zelfstandig én samen kritisch na laten denken, is de eerste belangrijke competentie van het vak Burgerschap. Een tweede belangrijke component is het vormen van waarden, waarbij er extra belang gehecht wordt aan eerlijkheid, openheid, respect, engagement, betrokkenheid en positief kritisch zijn. De derde component is duurzaam samenleven.

Leerlijn

Op dit moment zit burgerschap al vervat in vakken als Geschiedenis en Nederlands, maar het krijgt nu dus ook een eigen plaats in het curriculum en de aanpak van de school. Leraren die het vak onderwijzen kunnen een beroep doen op een leerlijn die vorige week is afgewerkt. Ook krijgen ze training in het stellen van neutrale vragen en conflictmanagement.

Volgens topvrouw Raymonda Verdyck is burgerschap “geen vrijblijvend verhaal”: “Ik denk dat de nood aan verbinding nu groter is dan vroeger”, zegt ze in De Standaard. “Ik ben al heel wat jaren geen leerkracht meer, maar de complexiteit van onze samenleving is veel groter geworden. Het doel is dat leerlingen elkaar niet louter tolereren, maar ook leren samenleven.”

Volgens topvrouw Raymonda Verdyck is burgerschap “geen vrijblijvend verhaal”: “Ik denk dat de nood aan verbinding nu groter is dan vroeger”, zegt ze “Ik ben al heel wat jaren geen leerkracht meer, maar de complexiteit van onze samenleving is veel groter geworden. Het doel is dat leerlingen elkaar niet louter tolereren, maar ook leren samenleven.”
Belga Volgens topvrouw Raymonda Verdyck is burgerschap “geen vrijblijvend verhaal”: “Ik denk dat de nood aan verbinding nu groter is dan vroeger”, zegt ze “Ik ben al heel wat jaren geen leerkracht meer, maar de complexiteit van onze samenleving is veel groter geworden. Het doel is dat leerlingen elkaar niet louter tolereren, maar ook leren samenleven.”65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrice Haemers

  Hier lees ik ontelbare reacties van mensen die inderdaad totaal geen weet hebben waarover zij praten wegens groot gebrek aan ervaring met moslims.

 • Mario Bocque

  In de eerste helft van 2017 verloren 6700 werkloze hun uitkering ! Zo is het niet moeilijk, he ! En hoeveel de 2de helft van 2017 en begin 2018 ? Is gemakkelijk als ge die zo kunt aftrekken ! Alleen is er niets opgelost !

 • Jan Dierckx

  Da's al een stap in de goede richting, nu de godsdiensten (alle godsdiensten) eruit en we zijn halfweg. Dan ligt de bal in het kamp van de meest onverdraagzamen en onaangepaste enkelingen die hopelijk op de vingers worden getikt door de eigen gemeenschap. En we dromen verder...

 • Mario Bocque

  Awel Raymonda Verdyck , als daar de prioriteit van het onderwijs ligt zijn we er echt op achteruit aan het gaan. Verbeter het onderwijs in talen en wat nuttig is voor een goede ontwikkeling. Het is niet aan het onderwijs om van de Belgen niet op zichzelf denkende volgzame dutjes te maken. Ik kan maar al te goed begrijpen dat de politiek hier dit toejuichent. Brave volgzame robotjes.

 • Mario Bocque

  Dikke bullshit ! Laat iedereen zijn eigen gedacht hebben ! Ik noem dat brainwashing !