Bijna 7.000 studenten wagen zich vandaag aan toelatingsexamen arts of tandarts

Het examen werkt niet langer met een "numerus clausus", waarbij je de studie aan een Vlaamse universiteit mocht aanvatten als je geslaagd was, maar met een "numerus fixus". Dat betekent dat enkel de hoogst gerangschikte kandidaten toegelaten worden tot de opleiding.
Photo News Het examen werkt niet langer met een "numerus clausus", waarbij je de studie aan een Vlaamse universiteit mocht aanvatten als je geslaagd was, maar met een "numerus fixus". Dat betekent dat enkel de hoogst gerangschikte kandidaten toegelaten worden tot de opleiding.
Vandaag nemen 5.700 kandidaat-studenten deel aan het toelatingsexamen arts in Brussels Expo, morgen  wagen 1.227 jongeren hun kans bij het toelatingsexamen tandarts op dezelfde locatie. Het examen is sinds dit jaar gesplitst en grondig vernieuwd.

Het examen werkt niet langer met een "numerus clausus", waarbij je de studie aan een Vlaamse universiteit mocht aanvatten als je geslaagd was, maar met een "numerus fixus". Dat betekent dat enkel de hoogst gerangschikte kandidaten toegelaten worden tot de opleiding. Het gaat om 1.102 studenten voor de opleiding arts en 135 voor de opleiding tandarts.

Aangezien er zich jaar na jaar meer kandidaten inschreven, moest het examen steeds moeilijker worden om niet steeds meer kandidaten toe te laten. Dat probleem wordt nu verholpen met de "numerus fixus". De moeilijkheidsgraad van het examen zal dan ook iets lager liggen.

Aangepaste inhoud

Behalve de vorm is ook de inhoud van het toelatingsexamen aangepast. Het eerste deel bestaat uit wiskunde en wetenschappen. Het tweede deel toetst onder meer hoe iemand als arts of tandarts omgaat met conflicten en behandelt luistervaardigheid, empathie, analyseren en redeneren. Kandidaten moeten op beide onderdelen slagen om in aanmerking te komen voor de selectie.

Vorig jaar waren er 6.300 kandidaten voor de twee proeven samen, nu zijn dat er dus ruim 6.900.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    In Frankrijk is er een numerus clausus. Als die toekomstige tandartsen in België het er te druk vinden ... hier op het Franse platteland worden ze met open armen ontvangen. Sommige gemeenten geven 15.000 euro plus gratis woonst om een dokter of een tandarts aan te trekken! Wel een woordje Frans spreken natuurlijk. Geen files, geen verkeerslichten, geen agressie. Zegge het voort!

  • Thierry Vansweevelt

    Weer een bende zakkenvullers die gaat doen alsof ze het voor de mens doen, en nog niet eens een spuit kunnen geven.

  • Emi De graeve

    waarom st studiebeurzen niet vervangen door een studentenlening voor degenen die aan hun opleiding beginnen ? Degenen die aan den bak komen worden na hun studies goed betaald en kunnen aan de maatschappij iets teruggeven op die manier.