Ben Weyts (N-VA) wil taaltest Nederlands voor alle kinderen in derde kleuterklas

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Getty, Belga Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil alle kleuters een taaltest Nederlands laten afleggen in de derde kleuterklas. Voor kinderen die onvoldoende scoren, wil de N-VA’er oplossingen op maat, zoals bijvoorbeeld een taalbad.

Vanaf september volgend jaar wordt de leerplicht verlaagd van 6 naar 5 jaar. Kinderen zijn dan verplicht om vanaf de derde kleuterklas naar school te gaan. Onderwijsminister Weyts wil hiervan gebruikmaken om zo snel mogelijk de taalkennis van kinderen te testen.

“Ik wil een geüniformiseerde test voor heel Vlaanderen, voor iedereen gelijk, op het niveau van 5-6-jarigen”, zegt Weyts. 
“Wie de lagere school aanvat met een taalachterstand, heeft niet dezelfde kansen als andere leerlingen bij het verwerken van de leerstof, en dreigt een steeds grotere leerachterstand op te lopen”, zegt de minister. “Je moet ervoor zorgen dat ze gelijk kunnen vertrekken.”

Oplossingen op maat voor kleuters die onvoldoende scoren op taaltest

Ben Weyts (N-VA)

Taalbad

Voor leerlingen die onvoldoende scoren op de test wil de N-VA’er oplossingen op maat. “Het kan zijn dat een speciaal begeleidingstraject in de lagere school, met bijvoorbeeld naschoolse begeleiding, voldoende is om de taalachterstand weg te werken. Indien de score echter dermate slecht is, zal mogelijk een taalbadjaar tussen de kleuterklas en de lagere school meer aangewezen zijn”, aldus Weyts.

De minister wil hiervoor extra middelen uittrekken, maar het is nog niet uitgemaakt hoeveel precies.

Ook is nog onduidelijk wanneer de taaltest zal ingevoerd worden. “Als je dat goed wetenschappelijk onderbouwd wil doen, zal daar wel wat tijd in kruipen”, zegt Weyts. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de test al voor het schooljaar 2020-2021 ingevoerd zal kunnen worden.

Fauve De Backer, onderzoeker meertalige evaluatie aan de UGent, is geen voorstander van een taaltest. “Zoiets testen op één moment levert bij heel jonge leerlingen heel onbetrouwbare resultaten op”, verklaart ze aan VTM Nieuws. Leerlingen apart zetten in een klas voor een taalbad, is volgens de onderzoekster geen oplossing. Ze kunnen net zoveel leren van de interactie met kinderen die het Nederlands wel goed beheersen, luidt het.
215 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lydia Voets

  een minister van onderwijs , laat me niet lachen!

 • Tom Faes

  Zou het niet beter zijn dat Ben eens een test laat uitvoeren voor zichzelf ? Wat een populist !

 • Lydia Claes

  Taaltesten en een taalbad zijn nodig. Ons onderwijs is in het Nederlands en wie onze taal niet goed beheerst, heeft een nadeel. Trouwens, in 2006 werd dezelfde progressieve, emanciperende maatregel in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen ingevoerd en ondertussen zeer goed bevonden.

 • guy perain

  Je moet ervoor zorgen dat ze gelijk kunnen vertrekken.”?? Met de nadruk op ''vertrekken''!?

 • Eduardus Vanaecken

  Luc Van den Bulcke : kan jij vloeiend Frans, Duits en Engels want dat zou je moeten kunnen en feitelijk ook Latijns, wat als Weyts de Vlaming eens gaat onderwerpen aan een taaltest ? Een kind van 3 uit de papschool moet hier niet mee geconfronteerd worden, bovendien kost zoiets miljoenen. Personeel, extra uren en lessen... aan de papschool. Weyts maakt van onderwijs een farce. Kinderen van 3 moeten niet boeten onder het falende asielbeleid van Nva.