Bacterie saboteert cellen

UNKNOWN
Wetenschappers hebben ontdekt dat de bacterie listeria monocytogenes cellen saboteert. De bacterie verhindert cellen om eiwitten af te werken.

"Tijdens een infectie saboteren ziekteverwekkende bacteriën de machinerie in de cellen van de patiënt. Ze proberen op die manier de weerstand van de gastheer te breken", zeggen onderzoekers Francis Impens, Kris Gevaert en Joël Vandekerckhove van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) aan de Gentse universiteit. Het VIB legde samen met het Parijse Institut Louis Pasteur de strategie van de ziekteverwekkers bloot.

Werkpaarden
"De listeria monocytogenes, een bacterie die model staat voor meerdere ziekteverwekkende bacteriën, verhindert de cellen om eiwitten op een juiste manier af te werken. Die eiwitten zijn de werkpaarden in de cel, maar moeten op het juiste moment op de juiste plaats actief zijn. Met een uniek systeem controleren cellen snel, lokaal en zeer specifiek de activiteit van hun eiwitten: ze wachten met de finale afwerking van het eiwit tot het moment van de actie. Sumoylatie is een dergelijke afwerkingsvorm die essentieel is voor de overleving van de cel. Het onderzoek toonde aan dat de listeria monocytogenes inwerkt op de sumoylatie van eiwitten om zo de cellen te infecteren, een tot nog toe ongekende strategie."
 
Belangrijk
"Uit het onderzoek blijkt dat nog andere ziekteverwekkers, zowel virussen als bacteriën, deze strategie zouden kunnen gebruiken. In de strijd tegen infectieziektes is dit een zeer belangrijk biologisch proces om verder te onderzoeken, " zegt Kris Gevaert. (belga/sam)