Antwerpse universiteit kent eredoctoraat toe aan astronaut Frank De Winne

UNKNOWN
De Universiteit Antwerpen (UA) reikt op donderdag 29 april haar eredoctoraten uit. Een ervan gaat naar astronaut Frank De Winne.

De Winne krijgt het eredoctoraat op initiatief van de faculteit Geneeskunde van de UA als "teken van erkenning van zijn professionaliteit, toewijding, inzet en overgave". Hij speelt een essentiële rol bij het wetenschappelijke onderzoek naar het effect van gewichtloosheid op de mens, zegt de universiteit nog.

De UA bekroont voorts Nobelprijswinnaar doctor Rajendra Pachauri met een eredoctoraat voor algemene verdiensten. Pachauri is voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat samen met Al Gore in 2007 de Nobelprijs voor de vrede kreeg. Daarnaast kent de UA een eredoctoraat toe aan professor Hendrik C.J. van Rensburg van de University of the Free State in Zuid-Afrika. De universiteit roemt hem voor zijn kritische analyse van de gezondheidszorg in Zuid-Afrika en de geleidelijke hervorming ervan. Zijn onderzoekscentrum is een vaste waarde in het Zuid-Afrikaanse sociaal beleid, luidt het.
 
Een vierde doctoraat gaat naar Moshe Ben-Akiva, professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), voor zijn "enorme bijdrage geleverd aan het analyseren en modelleren van keuzegedrag" met toepassing in onder meer intelligente transportsystemen.
 
Professor doctor Andre Geim ontvangt dan weer een eredoctoraat voor zijn uitzonderlijke bijdrage tot verschillende domeinen in de fysica. Volgens de UA is Geim een briljant onderzoeker en mogelijk kandidaat voor de Nobelprijs. "Hij bewandelt paden die men meestal als onmogelijk beschouwd", aldus de UA. (belga/ddh)