Amsterdamse basisschool sluit wegens gebrek aan leraren

Foto ter illustratie. De 111 leerlingen moeten op zoek naar een andere school.
thinkstock Foto ter illustratie. De 111 leerlingen moeten op zoek naar een andere school.
In het Nederlandse Amsterdam moet een basisschool noodgedwongen de deuren sluiten omdat er niet genoeg leraren zijn. De 16e Montessorischool in Amsterdam-Zuidoost heeft 111 leerlingen. De ouders van de scholieren zijn gisterenavond ingelicht.

"We moeten de school sluiten omdat we door het lerarentekort geen goed onderwijs kunnen garanderen", meldt de Stichting Sirius waaronder de school valt. Volgens de stichting zijn er voor twee groepen geen vaste docenten en bleek het niet mogelijk om die vacatures in te vullen.

De school gaat zijn best doen om de leerlingen op andere scholen in Amsterdam-Zuidoost onder te brengen. De instelling gaat officieel op 1 januari dicht. Maar na de herfstvakantie, over drie weken, moeten de leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 de school al hebben verlaten omdat het lerarentekort vooral in die klassen speelt.

“Dramatische situatie”

Het Nederlandse ministerie van Onderwijs noemt het heel vervelend voor de leerlingen en hun ouders. Deze school heeft zich niet eerder bij het departement gemeld. Daarom zegt het ministerie niet precies te weten welke situatie hieraan ten grondslag ligt, maar het zal zich snel laten informeren. 

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het voorval dramatisch. "In dit rijke land moet een school dicht omdat er geen leraren te vinden zijn. Het kabinet moet geen dag langer wachten en geld op tafel leggen.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tamzin Andersen

  Zolang het als normaal wordt beschouwd dat leerkrachten zich door onbeschofte snotneuzen de les moeten laten lezen en op de koop toe nog bijscholingen moeten volgen om de kwetsbare zieltjes vooral toch niet te hard aan te pakken, staat niemand te trappelen om in stedelijke scholen een klas proberen in de hand te houden.

 • Gino Denil

  Gedurende meerdere regeringsperiodes van Rutte was er een loonstop voor leraren. Geen loonindexering en geen opslagen meer. Dan loop je al vlug meer dan 10% achter op de rest. Terwijl daar boven op nog alle andere inleveringen kwamen. Dus hebben ze nu wel 14 miljard overschot. Maar iets investeren in de samenleving kan er door de kneuterige Hollandse zuinigheid van dat kabinet niet vanaf. En nu sluiten na zwembaden en bibliotheken ook al scholen.

 • raf janssens

  ha geld gaat het op lossen hé ;nee het gedrag van de leerlingen is het probleem dat steeds meer leraren afhaken maar dat willen ze niet toegeven .

 • ANTONIO POL

  In Nederland is het nog erger gesteld dan in Belgie door de "losse" opvoeding. Geen respect voor leerkrachten en ook veroorzaakt door de verplichte etnische inburgering.