Alle leerlingen scoren beter in school die diversiteit omarmt

ANP
Scholen die de culturele diversiteit omarmen, zijn goed voor zowel allochtone als autochtone leerlingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven, waarover De Standaard bericht.

Onderzoekers van het Centrum voor Sociale en Culturele Psychologie (KU Leuven) voerden een grootschalig onderzoek bij 66 Vlaamse scholen en 3.131 middelbare scholieren. Ze bekeken hoe het diversiteitsbeleid van een school leerprestaties en welbevinden beïnvloedt. 

Concreet wilden de onderzoekers weten of scholieren zich op school thuisvoelden, maar peilden ook naar hun resultaten voor Nederlands en wiskunde.

Scholen die met de culturele diversiteit van hun leerlingen aan de slag gaan, verkleinen de kloof tussen allochtone en autochtone scholieren. Zo voelen ze zich beter en zijn hun prestaties ook beter. Dat geldt ook voor autochtone leerlingen, blijkt uit de studie.

"Een multicultureel beleid krijgt zowel de minderheid als de meerderheid mee", concludeert onderzoeker Loes Meeussen. "Bovendien impliceert een multiculturele aanpak geen nivellering."
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Boomer

  Diversiteit met sterke leerlingen scoort vooruit. Diversiteit met zwakke leerlingen boert achteruit. Je kan enkel beter worden met sterkere mensen om je heen. Met zwakkere tegenstanders ga je na verloop van tijd zelf achteruit. Wie vaak schaak speelt zal dit kunnen bevestigen.

 • joannes Roderigas

  waar haalt men dit ? de tijd om af te studeren word er alleen langer op binnenkort gaan ze tot hun 0 ste naar school dan te beginnen werken.

 • jos robben

  een zoveelste bevooroordeeld, misleidend en ronduit leugenachtig bericht van de massamedia zoals ze er dagelijks massa's over ons uitstorten.

 • jan Meclot

  Natuurlijk, ze krijgen hun diploma al van voor ze starten, hou toch op met die leugens

 • Jan Sells

  ze kunnen evengoed een universitaire studie doen om na te gaan of water nat is