Actie met spaarkaart moet leerlingen stimuleren fluohesje en fietshelm te dragen

-
Twitter -
Voor het derde schooljaar op rij loopt in heel Vlaanderen de actie "Helm Op Fluo Top". Die dient om leerlingen uit de kleuter- en lagere school te stimuleren een fietshelm en fluokledij te dragen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) gaven vandaag in basisschool De Regenboog in Grimbergen het startschot voor de actie.

Alles samen hebben 1.236 scholen zich ingeschreven om aan de actie deel te nemen, goed voor meer dan 326.000 leerlingen. Aan de vorige editie namen 310.000 kinderen deel.

Bedoeling is de veiligheid van jonge voetgangers en fietsers op weg naar school en naar huis te vergroten. Zowat een op de drie kinderen tussen drie en elf jaar die in Vlaanderen het slachtoffer worden van een verkeersongeval, zijn immers op weg van of naar school. In de donkere wintermaanden zijn ze extra kwetsbaar. Een fluohesje maakt dat ze beter en van op een grotere afstand zichtbaar zijn. Als er toch een ongeval gebeurt, dan verlaagt een helm het risico op een ernstig hoofdletsel.

Naar de dierentuin

Leerlingen die met een fluohesje en/of een helm naar school komen, kunnen stickers verzamelen voor op een spaarkaart. Op die manier kunnen ze een gratis toegangskaart tot het Serpentuarium in Blankenberge, Planckendael of de Zoo in Antwerpen bijeensparen. Sparen kan ook in klasverband. De klassen die de meeste stickers verzamelen, maken kans op een klasuitstap naar de Zoo of Planckendael of Nutcase-fietshelmen voor de hele klas.

"De veiligheid van kinderen in het verkeer hangt in de eerste plaats af van de manier waarop anderen zich gedragen", zegt minister Weyts. "Maar door er voor te zorgen dat je als kwetsbare weggebruiker beter gezien wordt, kun je ongevallen voorkomen. En met een fietshelm beperk je de letsels als het toch fout loopt. Daarom wil ik kinderen positief stimuleren om een fluohesje en een fietshelm te dragen en hen daarvoor belonen".
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ringo van der pulst

    Juist mia ,het zou verplicht moeten zijn.Je ziet ze bijna soms niet lopen.Zeker als het donker is en regent.Later als ze gaan lopen of wandelen en fietsen kan het dan niet meer opvallend genoeg zijn.Het probleem zit hem bij de twaalf tot twintig jarigen.De jannen en miekes zonder vrees .Tot het zover is.Spijtig voor hen en zij die iets voor hebben.Ik durf er niet aan denken.Dat reflfectortje kan zoveel verschil maken.

  • Mia Verhulst

    Ik blijf het zeggen... maak een fluohesje en een helm verplicht! Kinderen uit de lagere school zijn het meestal gewoon, gaan naar het middelbaar en dragen het plots niet meer omdat het “stom” is... Het is zoveel veiliger... zeker let die donkere dagen in het vooruitzicht... maar ja, dat brengt waarschijnlijk niet genoeg geld op...