Aantal diploma's hoger onderwijs en studieduur nemen toe

Shutterstock
De afgelopen jaren zijn in het hoger onderwijs in Vlaanderen steeds meer diploma's uitgereikt. In 2013-2014 had 45,6 procent een diploma binnen de vijf jaar behaald, in 2017-2018 was dat 46,4 procent. Studenten doen echter steeds langer over hun studies. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid die het Leuvense studentenblad Veto kon inkijken.

Van de studenten die in het academiejaar 2013-2014 met hun studies van start gingen, behaalde ongeveer 30 procent binnen de drie jaar een academische of professionele bachelor. Opgesplitst per provincie was dat in West-Vlaanderen 37,62 procent (tegenover 47,58 procent voor studenten die in 2005-2006 startten), in Vlaams-Brabant 30,93 procent (39,99 procent), in Oost-Vlaanderen 30,89 procent (39,03 procent), in Antwerpen 29,39 procent (37,33 procent) en in Limburg 29 procent (37,92 procent). Naargelang de provincie was er in die periode een daling met 8 tot 10 procent.

Terwijl wat het voortraject betreft in het secundair onderwijs de situatie bij de Humane Wetenschappen redelijk stabiel bleef, werd er in de vermelde periode in de richting Wetenschappen-Wiskunde een serieuze daling genoteerd van 49,35 tot 41,7 procent. In Latijn-Wetenschappen was er een daling van 51,74 tot 42,87 procent, in Latijn-Wiskunde van 59,54 tot 55,38 procent en in Economie-Wiskunde van 45,5 tot 37,87 procent.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andy Verachtert

  Het "hoger" onderwijs is afgezakt tot het niveau van het vroegere secundair onderwijs. Aan de universiteiten krijg je diplomas bijna gratis. Binnenkort nog bruikbaar als toilet papier.

 • Richard Derijcke

  Ja iedereen een diploma. Zo komen ze nog later op de arbeidsmarkt, verwachten ze allemaal een toploon vanaf dag 1 en willen ze allemaal op hun viijtigste op pensioen. Goed hoor.

 • Sandra Peeters

  Die studieduur is gewoon schandalig. Denk dat je de theorie voor de meeste jobs wel op 2 jaar max. aanleert als je cursus op iets trekt. De helft van de vakken zijn perfect thuis in te studeren. En dan die stages = gratis werkkrachten want de meesten krijgen amper begeleiding en schoolkosten lopen evenzeer door. De meeste bachelors zijn gewoon herhalingen van 't secundair en zijn vooral pure platte commercie. Gezond verstand en logisch redeneren leren ze er absoluut niet.

 • Jürgen Mouton

  Nogal logisch als je de eisen maar blijft bijstellen naar beneden. En weet je wat het gevolg daarvan is? Dat meer en meer mensen mét een diploma hoger onderwijs, niet goed genoeg zijn om werk te vinden in hun branche, want met de hakken over de sloot, en in jobs voor laaggeschoolden terecht komen...

 • Luke Vincke

  Ja op de duur krijg je een diploma bij een pak koffie. Ze moeten immers allemaal een diploma "halen" nietwaar?