700 Vlaamse jongeren voeren ludieke actie op eerste schooldag voor 265 miljoen kinderen die niet naar school kunnen

RV
Meer dan 265 miljoen meisjes en jongens ter wereld kunnen niet naar school. VIA Don Bosco, een erkende Belgische ngo die onderwijs en werkgelegenheid voor jongeren in Afrika en Latijns-Amerika promoot en ondersteunt, vraagt aandacht voor dit onrecht met een grote campagne rond het recht op kwaliteitsvol onderwijs. Die loopt van 2 september, de eerste schooldag, tot 5 oktober, de Internationale Dag van de Leerkracht.

De campagne van VIA Don Bosco wordt afgetrapt op de eerste dag van het nieuwe schooljaar met een visuele actie in de middelbare Don Bosco-school in Kortrijk. Om 10 uur zullen 700 leerlingen op de speelplaats verrast worden door een spectaculaire inkleding en animatie op de speelplaats.

Er zullen een 100-tal grote foto's van jongeren uit Afrika, Latijns-Amerika en India in emoji-houding met de slogan 'Waarom ik niet?' te zien zijn. Daarnaast zullen ook leerkrachten in kleurrijke morphsuits als emoji-standbeeld meedoen. De leerlingen worden vervolgens met een speech gesensibiliseerd over het feit dat heel wat leeftijdsgenoten wereldwijd niet het geluk hebben om een nieuw schooljaar te kunnen starten. De 700 leerlingen geven dan samen een krachtig signaal door als groep in emoji-houding aandacht te vragen voor het recht op onderwijs.

Op de slotdag van de campagne, op 4 oktober, is er dan een internationale onderwijsconferentie met partners uit Afrika en Latijns-Amerika. Die vindt plaats in de Don Bosco-school in Sint-Pieters-Woluwe. Daar worden 40 partners uit het internationale onderwijsnetwerk van VIA Don Bosco ontvangen. Het gaat om vertegenwoordigers van de Don Bosco-beroepsscholen en werkgelegenheidsinitiatieven uit Afrika en Latijns-Amerika. Samen zullen deze mensen nadenken over de socio-professionele integratie van kwetsbare jongeren via beroepsonderwijs en opleiding tot ondernemerschap.

Campagnebeeld van Via Don Bosco.
RV Campagnebeeld van Via Don Bosco.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  Waar die jonge gasten niet mee bezig zijn is dat wanneer het hun toer is om op pensioen te gaan er niet veel meer zal overblijven voor hen.Spijtig genoeg zijn zij zich daar niet van bewust. Toen ik vijftien was en ging werken had ik het over 'mijn pensioen' later met mijn vader. Zijn antwoord toen: "Tegen da gij op pension gaat zal er ni veel overschieten manneke".dit was 50 jaar geleden dat we dit gesprek hadden.....

 • Caroline Bex

  Het antwoord is nochtans simpel: door de falende overheid in die landen! Ik voel me niet schuldig dat ik wel naar school kon gaan omdat andere landen hun zaken niet in orde hebben...

 • Annie Broeckx

  Het schooljaar is nog niet bezig en er staan al " ludieke" acties op het programma.

 • Catherine MISTIAEN

  Zeer goed bedoelde campagne met veel goede wil. Maar maak westers onderwijs dan weer plezant en nuttig: meer spelletjes op school en praktische vakken, minder lessen van buiten blokken (ik lees elke dag wikipedia, en da's genoeg). En dan moet je ook durven toegeven dat veel westerse kinderen schoolmoe zijn, alsook de ouders, alsook de leerkrachten, alsook de directeurs: schoolmoe.

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom bemoeien die jongeren zich met iets dan toch niet hun probleem is ? Zijn der dan niet meer dan genoeg nationale problemen om op te lossen ; de Begroting in de rode cijfers, de belachelijke lage pensioentjes, de tekorten in de opvang van sukkelaars, de achterstand in beoordeling van "asielzoekers" etc...etc...