57.000 anderstalige kleuters in Vlaamse scholen

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
De Nederlandstalige scholen in Vlaanderen en Brussel tellen intussen 57.524 anderstalige kleuters. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Onderwijs Hilde Crevits op een vraag van Kathleen Krekels (N-VA). Scholen met een groeiend aantal anderstalige kleuters krijgen een premie van 950 euro per bijkomende anderstalige kleuter, die is bedoeld voor de initiatie en versterking van het Nederlands.

Het aantal anderstalige kleuters in Nederlandstalige scholen neemt toe, van 53.167 in 2014 tot 55.016 in 2015 en 57.524 in 2016. De verhoging is gespreid over alle provincies.

Vorig schooljaar al besliste het parlement om ook onthaalonderwijs voor kleuters jonger dan vijf jaar mogelijk te maken. Per bijkomende anderstalige kleuter werd 950 euro toegekend. Op die manier krijgen scholen extra steun om initiaties Nederlands voor die anderstalige kleuters te voorzien. In oktober werd besloten de maatregel ook dit schooljaar toe te passen. Het gaat in totaal om 2.888 bijkomende kleuters, waarvoor een bedrag van 2.743.600 euro wordt uitgetrokken.

Krekels is tevreden met het budget. "Met de N-VA blijven we sterk inzetten op de talenkennis van onze leerlingen en dan vooral het Nederlands. De kennis van het Nederlands is immers de toegangspoort tot een succesvolle onderwijscarrière, tot maatschappelijke integratie en uiteindelijk tot de arbeidsmarkt", zegt ze.