Exclusief voor abonnees

3.300 startende leerkrachten krijgen intensieve begeleiding

Leerkracht Brecht Put: "Ik had in het begin moeite met leeslessen. Voor de helft van de klas gaat het te traag en voor de andere helft te snel."
thomas legreve Leerkracht Brecht Put: "Ik had in het begin moeite met leeslessen. Voor de helft van de klas gaat het te traag en voor de andere helft te snel."
Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) biedt vanaf dit schooljaar tot 3.300 beginnende leerkrachten intensieve begeleiding aan. Het is een wapen in de strijd tegen het nakende lerarentekort. Vandaag zeggen te veel starters al na enkele jaren het onderwijs vaarwel.

Hoe ga je om met een groep (moeilijke) leerlingen? Hoe bereid je je voor op een les? Maar ook: hoe zorg ik ervoor dat de leerlingen alle doelstellingen halen? Voortaan hoeven startende leerkrachten uit het Gemeenschapsonderwijs die vragen niet meer alleen te beantwoorden. Vanaf komende maand biedt het GO! een ondersteuningstraject aan. Een doelgroep van maximaal 3.300 leraren kan zo rekenen op gratis bijscholing in vier modules: van klasmanagement en het pedagogisch project tot specifieke kennis over hun vak en aanvangsbegeleiding. De lessen vinden plaats in het Brussels hoofdkantoor en in de verschillende scholengroepen.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  De babe van Torhout zal dit probleem wel oplossen ! 13 stielen van wegen bouwen naar onderwijs en straks Vlaams president ? Laat ze eerst de opleiding van leraars bekijken en ook eens kijken wat die allemaal in hun vrije dagen uitspoken ... Velen verdienen een centje bij en de nieuwkomers worden zachtjes weggeduwd !

 • raf stevens

  De paniek heeft toegeslagen in het onderwijs: eindelijk wordt ingezien dat het niet normaal is dat leerkrachten zo vlug afhaken. Een job maak je niet aantrekkelijker door meer te betalen, maar door beter voor te bereiden en meer wapens te geven om weer het begrip 'discipline' in te voeren.

 • Frans Dedokker

  Begeleiding van hoe ga je om met 4 maanden verlof..

 • Henri Troyat

  Ervaren leerkrachten die begeleiding geven? Droomjob die gereserveerd is voor de lieverdjes van de directie. Trouwens, nu doet men 3 jaar over de opleiding als regent (vroegere benaming) in het lager secundair. Dat jaartje kwam erbij om meer klaservaring op te doen? Hallo? Waar zit dan het probleem?

 • Francinne Declerque

  Wat een onzin, die jonge leerkrachten geven er de brui aan omdat ze niet aan een fulltime time geraken, van 8 uurtjes interim lesgeven betaal je de rekeningen niet. Je kan dat een jaar doen, of zelfs 2 jaar maar dan hou je het wel voor bekeken en zoek je een echte fulltime job.