14 leerlingen per dag van school gestuurd: gedragsproblemen bij jongeren nemen toe

thinkstock
Het aantal jongeren met gedragsproblemen is in één schooljaar met 32 procent gestegen. Op twee jaar tijd loopt dat cijfer zelfs op tot zeventig procent. Dat blijkt uit het gezamenlijke jaarrapport van de Vlaamse Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). De cijfers slaan op leerlingen uit het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs.

Er staan nog verontrustende cijfers in het rapport. Zo is het aantal leerlingen met leerproblemen met zestien procent gestegen en ook de tijdelijke schorsingen en definitieve uitsluitingen nemen toe.

Veertien leerlingen

Gemiddeld worden er per schooldag veertien leerlingen van school gestuurd. Vooral in Brussel is de situatie problematisch: één op de tweehonderd scholieren, vooral jongens, wordt er uitgesloten.

"Verontrustend", zegt Stefan Grielens, directeur van Vrij CLB Netwerk aan De Standaard. "Vooral omdat we zien dat de doorstroom naar gespecialiseerde hulp dichtslibt. De vragen worden almaar complexer, het aantal contacten met het CLB neemt toe. De wachttijd voor jongeren is acht maanden. Die situatie is niet vol te houden."

Maatschappelijk debat

Volgens Grielens moet de jeugdhulpverlening zelf in actie schieten. "De sector kan zich niet langer verstoppen achter wachtlijsten. Wanneer een leerling op de wachtlijst komt moet er al naar een tijdelijke oplossing gezocht worden."

Waar de CLB’s om smeken, is een grondig maatschappelijk debat. "De gedragsproblemen leiden al snel tot discussies over het M-decreet (voor inclusiever onderwijs), terwijl dat niet het juiste antwoord is."
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mia Verhulst

  Zijn het die “jongeren” die hier nooit kansen krijgen? Die zich niet hoeven aan te passen en doen waar ze zin in hebben zonder gestraft te worden? Tja, dan verschiet ik hier niet van. Jullie oogsten wat jullie gezaaid hebben. En het zal niet beteren dankzij jullie mentaliteit, geloof mij!

 • Roger Van Acker

  Hoe zo dit komen.en het zal niet verbeteren.

 • jeroen Deschrijver

  Vermits het artikel niet echt duidelijk is wie die 'jongeren' dan wel zijn, gaan we er van uit dat het diezelfde 'jongeren' zijn, die altijd voor de problemen zorgen, die gedragsproblemen hebben.

 • bert paulussen

  "Vooral in Brussel is de situatie problematisch..." Tiens, hoe zou dat komen?

 • Arthur Houben

  De toename van kinderen met gedragsproblemen loopt recht evenredig op met de toename aan onopgevoede kinderen van vreemd gespuis dat geen enkele notie heeft van opvoeding en integratie en dat ook niet wenst.Noem een kat een kat want iedereen wéét dat!Ouders straffen,de oorzaak ipv aan symptoombestrijding doen!