124 jongeren palmen 3 dagen het Vlaams Parlement in

Vlaams Parlement.
PHOTO_NEWS Vlaams Parlement.
Het Vlaams Parlement wordt de komende drie dagen overgenomen. Van vrijdag tot zondag zullen 124 jongeren tussen 17 en 23 jaar plaatsnemen op de stoelen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers tijdens de eerste editie van het Vlaams Jeugdparlement. De bedoeling is dat jongeren in de huid kruipen van de parlementsleden en debatteren over politieke thema's. De debatten moeten uitmonden in een aantal voorstellen aan het Vlaams Parlement.

Een groep van 124 jongeren zal dus de komende dagen het Vlaamse halfrond innemen. Ze zullen er de parlementaire werkzaamheden simuleren. Op die manier willen ze leren hoe het parlement precies werkt.

Op de voorzittersstoel van Jan Peumans komt Kasper Vanpoucke te zitten. "We laten zien hoe een parlement van binnenuit werkt en er is interactie met een eigen nieuwsdienst en journaals. Leren argumenteren, zich een mening vormen en anderen overtuigen komt ook aan bod", aldus Vanpoucke.

Debatten
Het Vlaams Jeugdparlement start morgen met de beëdiging van de 124 leden. Nadien wordt er gediscussieerd in vier commissies. Bedoeling is dat onder meer thema's als de hervorming van het secundair onderwijs, rekeningrijden, jongerenwerkloosheid en de inburgering van nieuwkomers aan bod komen. Op zondag worden de voorstellen dan besproken in een plenair debat.

Het blijft ook niet bij discussiëren alleen. De debatten moeten leiden tot concrete beleidsvoorstellen waarmee de jongeren hun steentje willen bijdragen aan het beleid.

Om het plaatje volledig te maken, kruipt een 10-tal jongeren in de rol van journalist. Zij brengen in een eigen journaal verslag uit van het Vlaams Jeugdparlement.