1 op de 4 studenten blokt een nachtje door

thinkstock
Een op de vier studenten doet een nachtje door voor een examen. Dat blijkt uit de nationale Stress-enquête uitgevoerd bij 500 Belgische studenten. Studenten die wel hun nachtrust benutten, slapen gemiddeld zo’n 6,7 uur voor een examen.

Waar het gemiddelde stressniveau in het dagelijkse leven op 5,4 op 10 ligt, geven blokkende studenten hun stressniveau een score van 7,3. Opmerkelijk: uit het onderzoek dat iVOX in opdracht van Omnivit uitvoerde, blijkt dat studenten die aangeven veel te studeren (7,9) ook een hoger stressniveau ervaren dan anderen die weinig (6,5) of gemiddeld (6,8) studeren.

Gemiddeld slapen studenten de nacht voor een examen 6,7 uur. Amper elf procent van de studenten slaapt die nacht meer dan 8 uur, terwijl 38 procent van de Belgische studenten net minder dan 6 uur slaapt.

Meer studeertijd

Niet enkel overdag maar dus ook 's nachts wordt er gestudeerd. In sommige gevallen zorgt stress er zelfs voor dat studenten helemaal niet slapen om zo meer studeertijd te hebben. Zo doet 26 procent van de studenten wel eens een nachtje door voor een examen. Hogeschoolstudenten (38%) doen dit vaker dan universiteitsstudenten (22 procent) of leerlingen in het middelbaar (17 procent).

Examen niet afleggen

Daartegenover geeft 12 procent van de studenten aan dat stress er al voor gezorgd heeft dat ze een examen niet afgelegd hebben. Ook hier valt op dat hogeschoolstudenten (23%) dat meer dan drie keer zo vaak aangeven als universiteitsstudenten (7%).

Dit online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Omnivit tussen 1 mei 2018 en 12 mei 2018 bij 500 studenten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Loyens

  Mischien in het jaar wat meer leren ipv feesten dan kan je tijdens de examen op een normaal uur in je bed.

 • Johan Streulens

  een "nachtje" je door helpt niet..je bent dan verward tot een "black out" hebbende.. Beter is vroeger dan normaal te slapen, morgens " stukken vroeger" opstaan en "fris" in het geheugen je examens aan te vatten. Immers, je "hebt net alles" opgeslagen. En dit terzijde: "Wie valt je nog lastig in de morgen? Vergeleken met de avond of nacht? "

 • Jef Loot

  Serieus resultaten.van middelbaar samenvoegen met hoger/unief is niet echt representatief. Int middelbaar beschouwde ik examens als verlof tijdens mijn master absoluut niet!

 • Jan Boden

  Dat had Crombez ook beter gedaan.