"Verbod op hoofddoek in gemeenschapsonderwijs werkt"

gettyimages.be
Het gemeenschapsonderwijs (GO! ) staat open voor een maatschappelijk debat over het dragen van een hoofddoek, maar wijst erop dat het verbod dat in zijn net geldt, werkt. Zo reageert het GO! op het pleidooi van Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, om het verbod op de hoofddoek af te voeren.

"We hebben altijd gezegd dat we graag een maatschappelijk debat willen voeren over het dragen van levensbeschouwelijke kenmerken op school", zegt GO! -woordvoerster Sarina Simenon.

Ze voegt er wel aan toe dat het algemeen verbod dat sinds het schooljaar 2013-2014 in het GO! van kracht is, werkt. "Daardoor is er terug een open debat mogelijk, waarin men respect toont voor de ander."

Het algemeen verbod op levensbeschouwelijke kenmerken bij het GO! geldt voor leerlingen en leerkrachten. Alleen tijdens levensbeschouwelijke lessen mogen dergelijke kenmerken gedragen worden. Onder levensbeschouwelijke tekens wordt niet alleen een hoofddoek verstaan, maar bijvoorbeeld ook een keppeltje, een kruisje of een tulband.

Bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wordt vandaag verwezen naar een eerdere reactie in de Commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. De minister zei toen dat een beslissing over een hoofddoekenverbod tot de autonomie van de onderwijsinstellingen behoort, maar dat ze wel een overleg wilde opstarten met de onderwijskoepels om van gedachten te wisselen over het onderwerp.