"Te weinig Limburgse jongeren in hoger onderwijs"

THINKSTOCK
De universiteit van Hasselt moet meer opleidingen krijgen: de masters geneeskunde en wetenschappen en twee of drie richtingen in de humane wetenschappen. Dat zegt rector Luc De Schepper bij de opening van het nieuwe academiejaar, schrijft Het Belang van Limburg.

De provincie hinkt dramatisch achterop: tegenover studenten in de andere provincies haalt 38 procent minder Limburgers een universitair diploma. "Althans in de richtingen die UHasselt niet mag aanbieden", zegt de rector.

"Nog steeds zitten er te weinig Limburgse jongeren in het hoger onderwijs. Tegelijkertijd hebben we na 40 jaar nog steeds te lijden onder een braindrain omdat we maar een beperkt aantal richtingen mogen aanbieden: Limburgse studenten die naar Brussel, Leuven of Gent trekken, komen vaak niet meer terug", legt De Schepper uit. Hij voegt nog toe dat slimme mensen nodig zijn om de economie in Limburg aan te zwengelen en de SALK-plannen uit te voeren.

Vijf universiteiten zouden te veel zijn voor Vlaanderen, maar dat is volgens de rector niet juist. "In de Europese Unie en landen als Canada en de VS is de norm één universiteit op één miljoen inwoners. Wij hebben 5 uniefs voor 6 miljoen Vlamingen."

De Schepper benadrukt nog dat extra richtingen niet onbetaalbaar zijn. "Breiden we uit van de huidige 5.500 naar 10.000 studenten, gaan we van 42 miljoen euro Vlaams geld naar 84 miljoen. Op een budget van 1,5 miljard is dat een stijging met amper 3 procent."