"Stuur ‘FAST-team’ naar scholen met te laag niveau”

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Er moet een ‘FAST-team’ komen binnen de onderwijsinspectie om slecht presterende scholen sneller op te sporen en intensieve begeleiding op te ­leggen. Daarvoor pleit de onderwijsadministratie in haar nota voor de volgende Vlaamse regering.

"Het gaat om scholen die niet voldoen aan de eisen van de Vlaamse overheid", verklaart Lieven ­Viaene, baas van de onderwijs­inspectie. "Bijvoorbeeld omdat de leerlingen slecht presteren, het ­beleid zwak is of de begeleiding van leerlingen ondermaats."

De scholen die het niveau niet halen, zouden verplichte en intensieve begeleiding moeten krijgen, vindt de inspectie. Het voorstel is niet tot in de details uitgewerkt, maar sommige bronnen binnen de administratie spreken van een soort "crisisdirecteurs" die het bewind ­tijdelijk overnemen.

Het voorstel maakt deel uit van een lijvig document met 54 meer of minder uitgewerkte voorstellen. De partijen die de volgende Vlaamse regering zullen vormen, zijn niet verplicht om het advies van de administratie te volgen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc castermans

  Waartoe dienen dan al die pedagogische begeleiders?

 • Lydia Vrijsen

  Goed idee, Koen Leenknecht. Na onderzoek blijkt dat de leerkrachten meer dan 40 uren werken. Ik ben voorstander van 38 uren.

 • pol van de velde

  Opleiding is een wirwar geworden van regeltjes waar je door het bos de bomen niet meer ziet. Selecteer de niet mee kunnende leerlingen vroeger en zet ze in aangepaste scholen waar de leerstof aangepast is voor hun kunde. Motiveer leerlingen door een meer positieve stijl van les geven. 1 beeld zegt meer dan honderd woorden, maar dat heeft men nog steeds niet begrepen.

 • koen leenknecht

  Bestraf de ziekelijke bemoeizucht van de ouders ! Maak werk van een strengere discipline . Verplicht kleuterklas . 38-urenweek voor leerkrachten en schaf die ellenlange vakanties af .

 • Lieven Cleymans

  Oei veel werk aan de winkel , denk ik dan