“Ouders worden overladen met schoolopdrachten voor kinderen”

(Archieffoto)
Photonews (Archieffoto)
De Gezinsbond krijgt veel bezorgde signalen van ouders over het schoolwerk van hun kinderen. Nu de lessen op school opgeschort zijn door Covid-19, worden kinderen via digitale leerplatformen overladen met schoolopdrachten. Soms gaat het ook om nieuwe leerstof, die extra uitleg of begeleiding van de ouders vraagt. De Gezinsbond roept op om de druk op leerlingen, ouders én leerkrachten in deze coronacrisis niet te hoog te leggen.

Door de coronacrisis zijn de scholen enkel geopend voor de opvang van bepaalde groepen leerlingen die geen thuisopvang hebben. Scholen en leerkrachten willen schoolse achterstand vermijden en zijn op zoek naar manieren om hun leerlingen 'bij de les te houden' zonder les te kunnen geven. De Gezinsbond wil alle leerkrachten een hart onder de riem steken omdat ze, op school of vanop afstand, elke dag het beste van zichzelf geven om hun leerlingen in deze moeilijke tijden niet aan hun lot over te laten.

"Hoe dit best gebeurt, is een leer- en zoekproces voor alle betrokkenen", zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond. 
Toch roept de organisatie op om de druk op leerlingen, ouders én leerkrachten niet te hoog te leggen.

Nieuwe leerstof

De Gezinsbond zegt heel wat signalen te krijgen van ouders dat hun kinderen overladen worden met schoolopdrachten via digitale leerplatformen. "Dit bezorgt extra stress bij kinderen die nu al kampen met heel wat angstgevoelens. Bovendien gaat het soms om nieuwe leerstof die extra uitleg of begeleiding van ouders vraagt.”

Valgaeren: “Het kan niet de taak van ouders zijn om nieuwe leerstof aan hun kinderen bij te brengen. Dat is het niet tijdens een normaal schooljaar, laat staan in deze periode, waarbij ouders zelf onder grote druk staan. Het aanbieden van nieuwe leerstof vergroot bovendien de kloof tussen leerlingen uit kansrijke en kansarme gezinnen, een probleem waarmee ons onderwijs ook zonder deze crisis ernstig worstelt.”

Lees ook:

“Overrompel kinderen nu niet met huiswerk”: onderwijsexpert wil dat scholen even op de rem gaan staan (+)

Coronacrisis brengt storm aan slaapproblemen, angstklachten en burn-outs met zich mee: deze tips helpen je door deze moeilijke periode (+)
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Neeltje Willekens

  Het moet bewust minder, want wat is nu dé essentie? Gezinnen die overeind blijven en ouders die hun job kunnen doen of die leerstof van 1,5 trimester er vanop afstand nog koste wat het kost proberen door te jagen in deze crisis? Kinderen uit oorlogsgebieden krijgen maanden (járen) geen les. Die redden het ook in hun latere leven ! Bezig blijven, de hersenen wat prikkelen, helemaal akkoord. Maar laat ouders niet in burnouts gaan door de combi (tele)werk-kids-thuisonderwijs. Waar staan we dan ?

 • Leonarda Van Opbroecke

  De nieuwe leerstof is wel degelijk een probleem. De manier waarop iets wordt aangeleerd is meestal verschillend hoe de ouders zelf het geleerd hebben. En omdat de meeste ouders nog werken zijn het de grootouders die het huiswerk mee proberen te verwerken.

 • Ivan Willems

  Ze mogen blij zijn dat de school nog altijd prioriteit is. Krijgen ze te horen dat hun kind moet blijven zitten is het kot te klein. In school moeten ze niet op hun kinderen letten. Daar is het de taak van de leerkracht. Nu moeten ze wel met de kids bezig zijn.

 • GERARD DE PELECIJN

  Het moet niet altijd de school zelf zijn!

 • Cindy Stevens

  Hier identiek als bij Sarah Meers, 2 kinderen van 11&14 en zij hebben idd zelfs boor LO & MO zaken moeten doen! Erover! Dit massa aan werk doen ze niet in 1 week school. Ik heb zelfs gisteren verlof genomen om hen uitleg te geven! Bovendien moet ik nog 8,5u werken op een dag, ik zit niet thuis te niksen. Ik moet ook mijn werk uitvoeren zodat iedereen kan tv kijken en internet heeft! Want die firma’s moeten ook doorwerken, niet enkel zorg en voeding.