"Leerlingenbegeleiding kan efficiënter"

Thinkstock
De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) zouden veel efficiënter werken als ze meer samenwerken. Dat blijkt uit een audit van de consultant PwC die De Tijd kon inkijken. De CLB's zijn te veel aparte eilanden, waardoor niet elk kind een gelijke behandeling krijgt.

De kwaliteit van de hulpverlening hangt vaak af van de individuele medewerker omdat er geen gemeenschappelijke visie, werking of doelstellingen zijn. "Er is geen merk CLB", staat letterlijk in de audit. "Er is in vele gevallen zelfs geen gelijkgerichtheid in een centrum. Er zijn enkel 3.000 CLB-medewerkers."

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) erkent in het VRT-radioprogramma De Ochtend de nood aan meer samenwerking. "Over praktische zaken kan men veel beter samenwerken. Ook de manier waarop men leerlingen aanpakt is niet overal gelijk. Maar dat wil niet zeggen dat het werk dat nu geleverd wordt slecht zou zijn."

Naast het gebrek aan samenwerking is de drempel om langs te gaan bij het CLB te hoog, staat te lezen in de doorlichting. Het CLB zou te onzichtbaar zijn op school. "Maar dat is net omdat ze niet ingebed zijn in de school, en dat is een goeie zaak", zegt Crevits. "Maar ze kunnen zich wat meer profileren als een sterk merk."

Na deze doorlichting komt er nog een wetenschappelijk onderzoek, eind deze maand. Op basis van de twee onderzoeken komt er een hervorming. Eind dit jaar hoopt Crevits dan ook nog met een model voor die hervorming te komen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits.
PHOTO_NEWS Minister van Onderwijs Hilde Crevits.