"Leerlingen moeten Bijbel weer kennen”

Bisschop Johan Bonny werkte mee aan het nieuwe leerplan.
belga Bisschop Johan Bonny werkte mee aan het nieuwe leerplan.
Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. De Vlaamse bisschoppen, verantwoordelijk voor de invulling van het vak, maken een ‘canon’ van 349 katholieke begrippen tot kern van het leerplan.

Het vorige leerplan godsdienst dateert ondertussen al van 1999. Na goed 20 jaar drong een actualisatie zich op omdat het vak niet meer aangepast was aan de huidige context, zo besloten de bisschoppen, die verantwoordelijk zijn voor de invulling ervan.

Opvallend is de nadruk die op de fundamenten van het christendom gelegd wordt. Het leerplan bevat een lijst van 349 ‘ingrediënten’: een soort van canon aan te kennen begrippen en symbolen. Van het sacrament van de eucharistie over de parabel van de verloren zoon tot het boek Job: de paar honderdduizend leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen ze moeten kennen.

Die aanpak is nogal een breuk met het recente verleden, dat juist minder de nadruk legde op de bijbelse fundamenten. In lessen godsdienst stond een eigentijdse interpretatie van de katholieke waarden centraal. Maar, zegt bisschop Johan Bonny, “godsdienst mag geen praatuurtje zijn.”

Het is de bedoeling om vanuit de christelijke identiteit het gesprek aan te kunnen gaan met andere religies, aldus Bonny. “Maar daarvoor moet je dus eerst jezelf kennen.” Lees het hele verhaal in onze Pluszone. Proef nu 4 weken gratis.
259 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Overveldt

  Ik ben tegen godsdienstles op school. Maar ik vraag mij af waar die "Bijbelstudie" op gebaseerd is. Het oud-testament? Het nieuw testament? De 10 geboden? De bijbel is gewoon een verzameling van brieven, die "NU"een verzameling e-mails zou zijn. Niemand leest dat...Bijbel is in AD 60 geschreven in Egypte, momenteel bestaan er al 4 versies van, zie de "Dode Zee" rollen

 • Gino Denil

  De 10 geboden staan zelfs niet eens in de originele Bijbelteksten. Die zijn een reductie en constructie achteraf. Er stonden er meer in. Niet altijd hoogstaand. Zoals ook het gebod om het altaar van andersgelovigen te vernietigen. En binnen het Christendom zijn er ook twee strekkingen. Een strekking die de geboden als een gebod beschouwt en een strekking die ze als een gelofte beschouwt.

 • Pol Gilbert

  De Bijbel zou iedereen helemaal gelezen moeten hebben.

 • kami sama

  Inderdaad, godsdienst afschaffen en geef maar wat aarderijkskunde of geschiedenis. Maakt niet uit maar iets dat zijn nut heeft.

 • Gerry Cle

  Van mij mag godsdienst over bijbel kennis gaan maar dan moet men ook andere opties hebben. We gaan atheïsten toch niet verplichten om die sprookjesboeken van buiten te leren? Als we toelaten dat Katholieke kerkelijke leiders zich bemoeien met het leerplan moeten we dat ook toelaten voor andere godsdiensten. Daar zit ik echt niet op te wachten.