'Families', 'nesten' of 'trapklassen': steeds meer flexibele klassen (én minder zittenblijvers)

De eerste schooldag in Oedelem.
Photo News De eerste schooldag in Oedelem.
Al zestig scholen in Vlaanderen laten het traditionele jaarklassensysteem met kinderen van één geboortejaar in dezelfde klas, los. Vooral basisscholen bekijken hoe ze zich anders kunnen organiseren. Onderwijsexpert Machteld Vandecandelaere (KUL): "We denken dat leerlingen die even oud zijn allemaal dezelfde leerbehoefte hebben. Maar dat blijkt steeds minder zo."

Flexibeler onderwijs. Het is vaak de oplossing voor leerlingen die een leerachterstand hebben opgelopen. "De verschillen binnen een leeftijdsgroep nemen alsmaar vaker toe. Het aantal leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt, stijgt enorm. We hebben veel meer aandacht voor leerproblemen. En door de toenemende migratie verschilt het leerniveau waarop leerlingen instromen", zegt Vandecandelaere. 

Vooral in scholen met een toenemende diversiteit leidt dat tot problemen. Vandecandelaere ziet oplossingen. "Waarom een klas niet opengooien?" stelt ze voor. "Denk aan multileeftijdsklassen - klassen waar twee of drie geboortejaren samen zitten - of graadsklassen. Niet alle leerlingen zijn even sterk in rekenen of lezen." Leerlingen kunnen op maat 'bijgewerkt' worden. En, opvallende vaststelling van de onderwijsspecialist: "Zonder jaarklassen geen zittenblijvers."

Eén voorbeeld: het GO!-atheneum MXM in Merksem komt met leertrajecten op maat waardoor het aantal C-attesten teruggedrongen is van 24 procent naar slechts drie procent.

Niet overal

Toch pleit Vandecandelaere er niet voor om de organisatie in alle Vlaamse scholen volledig om te gooien. "In scholen met een homogeen publiek waar leraren het gevoel hebben dat het jaarklassensysteem goed werkt, de leerprestaties goed zijn en de leerlingen zich goed voelen, is er geen probleem. Maar de samenleving wordt steeds diverser. En zittenblijven en vroegtijdig schoolverlaten blijven pijnpunten."

Basisschool De Toverberg in Gent heeft de knoop al doorgehakt en kiest voortaan voor trapklassen, basisschool Sint-Paulus in Sint-Denijs-Westrem organiseert zich met nesten, families en een mobiel team. Daar is zelfs het traditionele systeem van één leerkracht per klas overboord gegooid.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.