Ondervoorzitter N-VA: "Ik zou Nederland willen uitdagen om Wallonië een tijdje over te nemen"

Sander Loones (38) is sinds december 2014 ondervoorzitter van N-VA. Ook zetelt hij in het Europees Parlement.
belga Sander Loones (38) is sinds december 2014 ondervoorzitter van N-VA. Ook zetelt hij in het Europees Parlement.
Waarom krijgt N-VA de stempel 'populistisch'? "De Belgische context is zo traditioneel en braaf. Wij doen niet aan wollige positivo-speeches. In Nederland zouden wij een partij zijn als vele andere." De Nederlandse krant Trouw sprak met ondervoorzitter Sander Loones (38) over de Vlaams-nationalistische agenda van N-VA. Enkele quotes uit het interview.

Over de term populisme

N-VA is géén populistische partij, wel populair, benadrukt Loones. "We zijn inderdaad recht voor de raap. We houden van no-nonsensecommunicatie en de taal van het gezond verstand." Dat is iets anders dan het volk naar de mond praten, zoals populisten doen, vindt Loones. Nog een verschil: N-VA staat "niet te brullen aan de zijlijn", maar regeert mee, ook al betekent dat "soms maar kleine stapjes" in de richting van de partij-idealen.

Over Vlaams Belang

"Een deel van ons succes is dat wij de samenlevingsproblemen die door migratie ontstaan wel zeer serieus nemen, maar niet achter de oplossingen van het Vlaams Belang staan. Wij staan voor een inclusief en open nationalisme: nieuwkomers kunnen Vlaming worden onder de Vlamingen."

"Wij hebben ook een andere mensvisie. Wat ons betreft kan de islam een plaats hebben in Vlaanderen. Maar de radicale islam absoluut niet. Linkse partijen verwijten ons dat wij polariseren tussen wij en zij. Dat doen wij inderdaad. Maar we polariseren niet tussen wij en alle moslims, maar tussen wij en de fundamentalistische zotten. En ik denk dat we daar alle recht toe hebben. Ik hoop dat moslims dat zelf ook doen."

We polariseren niet tussen wij en alle moslims, maar tussen wij en de fundamentalistische zotten. En ik denk dat we daar alle recht toe hebben

Sander Loones

Over Europa

"Wij zijn uitgesproken pro-Europees, maar eurorealistisch. Wij zien Europa graag, maar daarom zeggen we ook wat er fout loopt, en dat is nogal wat. Tegelijkertijd zien we het schaalvoordeel. En de realiteit is: de Schelde stopt niet aan de grens, terroristen evenmin. Migranten wandelen door. We moeten daarom meer samenwerken op het gebied van veiligheid en migratie. Op termijn zouden wij voorstander zijn van een Europees leger. Maar dat kan niet zolang er geen gezamenlijk Europees buitenlandbeleid is."

Over Vlaanderen en Wallonië

"Als je het logisch bekijkt, zie je dat de grens tussen Noord- en Zuid-Europa over de Belgische taalgrens loopt. Kijk naar werkloosheidscijfers, armoedecijfers, financiën en politieke voorkeur. Wallonië stemt links, Vlaanderen centrum-rechts. Daardoor is altijd één van de twee democratieën ontevreden."

"Waalse politici kozen voor hun eigenbelang. Makkelijk voor hen: er is nauwelijks handel tussen Wallonië en Canada (Loones doelt op het CETA-verdrag, red.) Ze bedreven politiek ten koste van hun buren. Daar hebben wij elke dag mee te maken. Ik zou Nederland willen uitdagen om Wallonië een tijdje over te nemen."

Het volledige interview met Sander Loones kan u hier lezen.

We moeten oplossingen vinden voor dit apenland waar alles veel te complex is

Sander Loones18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert Dockx

  @k vln ben het helemaal eens 1 regering die in het belang van het land bestuurt niet in het belang van stemmen halen. Enige probleem is dat dat wat utopisch is. Politici moeten nu eenmaal stemmen halen en dus hun achterban plezieren. Kijk naar wat de vakbonden doen. Een gezonde dictatatuur ook een utopie zou misschien nog het beste zijn

 • Edwin belgique Edwin belgique

  belgische, en al zeker niet N-VA, bakken er niks van. Minstens de helft teveel politici in belgie. Daar kan je ook miljarden mee winnen. Nee miljarden aan pensioenen pakken van de burger.

 • Daniel Cuypers

  Ik zou Nederland willen uitdagen N-VA definitief over te nemen. Ik zie de twinkeling al in de ogen van de uitgemolken , hardwerkende Vlaamse burger na het lezen van dit voorstel.

 • Ronny Wauters

  Neen jullie doen mee met CD&V en OPEN VLD om jullie postjes te behouden, rijken te verrijken, burgers uit te melken, vakbonden proberen lam te leggen en vreemdelingen te bepamperen!

 • Danny Holdensrath

  Ik word lid van je partij!