Ondernemer Christian Leysen (64) wordt Kamerlijsttrekker van Open Vld in Antwerpen

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stelde Leysen vanmorgen voor.
BELGA Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stelde Leysen vanmorgen voor.
Open Vld heeft de zoektocht naar een nieuwe federale lijsttrekker in Antwerpen afgerond. Het partijbestuur kwam vandaag uitzonderlijk bijeen om de vacature in te vullen en stelde ondernemer Christian Leysen (64) aan als de nieuwe lijsttrekker.

De voorstelling had normaal drie weken geleden al moeten gebeuren, maar gedoodverfd kandidaat Philippe De Backer haakte toen op het laatste moment af en het verhoopte witte konijn daagde ook al niet op bij de liberalen. De naam van VTM-weervrouw Jill Peeters circuleerde, maar die zou bedankt hebben. 

De indruk ontstond daarna dat Willem-Frederik Schiltz de logische vervanger van De Backer zou worden, maar hij blijft in het Vlaams Parlement. De partij kon nu ondernemer Christian Leysen aantrekken, die al langer lid is van de partij. Hij zit sinds 2015 voor de liberalen in de raad van bestuur van de VRT en was van 2000 tot 2003 al eens gemeenteraadslid in Antwerpen. Leysen is tijdens zijn carrière actief geweest in verschillende ondernemingen, onder andere bij de Antwerpse rederij Ahlers. Hij is de broer van Thomas Leysen, voormalig CEO van Umicore.

Maatschappelijk actief

Leysen geldt ook als maatschappelijk actief ondernemer. Hij was oprichtend voorzitter van Business & Society (BENSC), vandaag The Shift, een netwerk van bedrijven die duurzaamheid en maatschappelijke integratie promoten. Ook was hij nauw betrokken bij Forum2020 dat actief was rond de Antwerpse mobiliteitsknoop. Samen met Open Vld’ers Sven Gatz en Sas Van Rouveroij schreef hij de boekenreeks “Stadslucht maakt vrij”.

Leysen zegt “liberaal in hart en nieren” te zijn. “Voor mij staat Open Vld voor vrijheid en vooruitgang. En vooruitgaan betekent voor mij ervoor zorgen dat de koopkracht van mensen vergroot, en dat de concurrentiekracht van onze bedrijven toeneemt. Alleen met meer jobs en meer mensen die werken kunnen we onze welvaartsstaat verstevigen. Op dat pad moeten we de komende jaren verder gaan, en bij Open Vld is dat duidelijk de prioriteit.” 

“Ik kom op tegen niemand”

Leysen zal het in de provincie Antwerpen tegen een aantal kleppers moeten opnemen, niet in het minst Jan Jambon die zich voor N-VA profileert als kandidaat-premier. “Ik kom op tegen niemand”, countert Leysen. “We beginnen eraan met de vaste overtuiging te winnen”, vult een optimistische voorzitster Gwendolyn Rutten aan. “We gaan met een heel sterk team naar de verkiezingen”. Ze belooft in de loop van de komende weken meer duidelijkheid over de rest van de lijsten.

Alle andere lijsttrekkers waren bij Open Vld al bekend. Voor het Vlaams parlement trekt Mechels burgemeester Bart Somers de lijst in Antwerpen. Somers prijst Leysen als “voorbeeld van wat een moderne, geëngageerde, sociaal voelende liberaal moet zijn”. Iemand die welvaart creëert, maar ook aandacht heeft voor maatschappelijke uitdagingen. 

Rutten zelf had enkele maanden geleden de ambitie uitgesproken om evenveel vrouwelijke als mannelijke lijsttrekkers naar voren te schuiven. Dat streefcijfer wordt nu niet gehaald. “We wilden een genderstatement maken en dat hebben we ook gemaakt. We hebben een enorme stap vooruit gezet”, reageert ze. Maar vooral prijst Rutten de nieuwe Antwerpse kopman als “de juiste man op de juiste plaats”. 

Christian Leysen.
rv Christian Leysen.
Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stelde Leysen (2e l.) vanmorgen voor.
ARA Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stelde Leysen (2e l.) vanmorgen voor.
Philippe De Backer (2e r.) kondigde enkele weken geleden zijn exit uit de politiek aan. Daardoor moest voorzitster Gwendolyn Rutten op zoek naar een nieuwe lijsttrekker voor de Kamer.
Wouter Maeckelberghe Philippe De Backer (2e r.) kondigde enkele weken geleden zijn exit uit de politiek aan. Daardoor moest voorzitster Gwendolyn Rutten op zoek naar een nieuwe lijsttrekker voor de Kamer.23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Heb hem gehoord op het journaal. Weer iemand die de werkmensen terug wil sturen naar de tijd voor Daens. Typische open VLD’er. Kon natuurlijk ook een nva’er zijn.

 • chris delanghe

  de zakenwereld in de politiek... Wat je zelf doet , doe je beter...! altijd handig om zelf mee te bepalen wat je wil gedaan krijgen/zien. Natuurlijk zal die niet stoppen met zijn commerciele activiteiten. Integendeel, die zal straks nog minder belastingen betalen!

 • Marc Vinck

  verjonging gaat voort, waarom geen jonge ondernemer?

 • raymond van der craen

  Wat bezield iemand op een lijst te gaan staan zoals de Open-VLD die de belangen van de gewone werkende mensen niet eens verdedigd?

 • Patrick De pauw

  De VLD is ten dode opgeschreven daarom gaan hun boegbeelden uit de politiek