Onderhandelaars hopen op doorbraak regeringsvorming

UNKNOWN

Vandaag is een belangrijke dag voor de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering. Dat zeggen verschillende bronnen. De onderhandelaars hopen een doorbraak te bereiken, waarna preformateur Elio Di Rupo snel naar de koning zou kunnen trekken met de boodschap dat aan de eigenlijke formatie kan begonnen worden.
 
De onderhandelaars hebben vandaag "nogal wat vergaderingen" op het programma staan, luidt het. Rond de middag was alvast een vergadering met de zeven betrokken partijen - PS, N-VA, sp.a, CD&V, cdH, Groen! en Ecolo - aan de gang. Later op de dag zouden de zeven nog een tweede keer samenkomen.
 
Opdracht volbracht
De partijen zijn hoopvol dat er vandaag een doorbraak kan worden bereikt en dat duidelijk wordt op welke manier een regering kan worden gevormd. Als die doorbraak er komt, dan trekt Elio Di Rupo een van de komende dagen naar de koning met de boodschap dat zijn opdracht als preformateur volbracht is en dat binnen de lijnen die uitgetekend zijn aan de regeringsvorming kan worden begonnen.
 
De entourage van de preformateur toont zich zeer discreet over de werkzaamheden. Wel luidt het dat men over de 'kern van de zaak' aan het onderhandelen is. (belga/sps)