Onderhandelaars Brusselse formatie werken verder rond het bestuur

Olivier Maingain (DéFI)
BELGA Olivier Maingain (DéFI)
De delegaties die werken aan een nieuwe Brusselse regering - socialisten, groenen, Open Vld en DéFI - hebben het vandaag over het hoofdstuk bestuur, zo blijkt uit indiscreties. De onderhandelingen zijn rond 14.30 uur gestart omdat de PS in de voormiddag een partijbureau had over de toestand in Wallonië en de Franse gemeenschap. Het is nog niet duidelijk tot hoe laat er gewerkt wordt.

Intussen blijkt dat de onderhandelingen goed blijven verlopen en komen de onderhandelaars steevast met een brede glimlach aan het Brusselse Parlement aan. Ook al tracht men de berichten van een spoedige landing nadrukkelijk te temperen. De hypothese van enkele dagen geleden, dat men vrijdag reeds klaar zou zijn, is volgens een andere bron achterhaald. Anderen houden het dan weer op "mogelijk eind deze week, uiterlijk begin volgende week", wat zou betekenen dat het niet uitgesloten is dat er ook dit weekend gewerkt zou worden. 

De toetredingscongressen zouden dan in de loop van de week plaatsvinden. Een partij heeft voor elke dag van de week een zaal gereserveerd, een andere voor dinsdag. Indien de zes formaties het licht op groen zouden zetten voor de nieuwe regering, moeten nog de namen op de verschillende regeringsposten gekleefd worden. Pas daarna kan de regering naar het parlement.

Zo wordt er rekening mee gehouden dat de nieuwe minister-president vrijdag 19 of zaterdag 20 juli zijn of haar regeerverklaring voor het voltallig Brussels Parlement zal afleggen, voor de nationale feestdag van 21 juli dus. Het debat en de stemming over die verklaring zijn dan wel voor na die symbolische datum.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.