Ondanks verhoogde prijs gebruiken we nog altijd te veel antibiotica

Steeds meer bacteriën zijn resistent voor antibiotica.
anp Steeds meer bacteriën zijn resistent voor antibiotica.
De regeringsbeslissing om antibiotica duurder te maken voor de patiënt vanaf 1 mei 2017 heeft geen effect gehad op de overconsumptie van antibiotica. Dat meldt het Socialistisch Ziekenfonds vandaag, die een analyse opmaakte.

In 2017 besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de prijzen van antibioticagebruik te verhogen om de overconsumptie van antibiotica aan te pakken. Maar volgens het Socialistisch Ziekenfonds heeft dat niet het begunstigde effect gehad en komt dat vooral ten nadele van de patiënt.

In 2017 namen leden van het Socialistisch Ziekenfonds slechts 4 procent minder antibiotica ten opzichte van 2009. Die afname is nog minder uitgesproken als het antibioticagebruik wordt uitgedrukt in relatieve cijfers in "doorsneedagdoses" per 1.000 leden per dag. Dat wijst er volgens de mutualiteit op dat de gemiddelde voorgeschreven dosis stijgt. De daling tussen 2009 en 2017 zou zich trouwens vooral manifesteren bij antibiotica voorgeschreven door de huisarts.

De gemiddelde antibioticafactuur van een patiënt is echter met ruim 85 procent gestegen tussen het epidemiejaar 2016 en het epidemiejaar 2017, schrijft het ziekenfonds. De jaarlijkse factuur van de veelgebruiker met een kwetsbaar profiel steeg zelfs met 130 procent tot bijna 50 euro. Het gaat daarbij om mensen met een aandoening die gekenmerkt wordt door zeer frequente infecties of opstoten van infecties, of die een aandoening hebben die een zeer langdurig gebruik van antibiotica vereist.

De cijfers tonen duidelijk dat het duurder maken van antibiotica voor de patiënten geen goede maatregel is om de consumptie te minderen

Paul Callewaert, Socialistisch Ziekenfonds

Sensibilisering

"De cijfers tonen duidelijk dat het duurder maken van antibiotica voor de patiënten geen goede maatregel is om de consumptie te minderen", aldus Paul Callewaert, algemeen secretaris van het Socialistisch Ziekenfonds.

Hoewel België inzet op het verminderen van het antibioticagebruik, moet het volgens het Socialistisch Ziekenfonds inzetten op sensibiliseren. Overigens gebeurt dat volgens het ziekenfonds nog veel te traag. De Socialistische Mutualiteiten pleiten er daarom voor om de maatregel van minister De Block terug te schroeven en dat er nog meer wordt ingezet op het sensibiliseren van de patiënten en van de artsen over de risico's van een te hoog antibioticagebruik.

Volgens de minister heeft de aanpak van de voorbije legislatuur wel degelijk vruchten afgeworpen. “Voor het eerst is er een daling in het gebruik van antibiotica, terwijl het verbruik daarvoor elk jaar met 1 à 3 procent toenam”, zegt ze. “Dat betekent niet dat we er al zijn”, benadrukt De Block. “We moeten hier met zijn allen op blijven hameren, want het verbruik ligt nog altijd te hoog. Onze administraties werken momenteel volop aan een nationaal actieplan rond antimicrobiële resistentie om alle maatregelen optimaal op elkaar af te stemmen.”
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pierre Van Haute

  Ik krijg van mijn dokter geen antibiotica maar nu loop ik al drie weken rond met een kopvalling en ontstoken sinussen die maar niet wil genezen is dit dan de oplossing.

 • Tony Van De Perre

  Het wordt toch door dokter voorgeschreven. We gebruiken dat toch niet als snoepje!

 • louis van hoeylandt

  gewoonlijk als iets meer en meer verkocht word word het goedkoper

 • Danny Holdensrath

  Op tv kwam die man vertellen dat men de voorschrijvers moet aanpakken. Wat een slimme man, hij heeft het door.

 • Gino Vandenheede

  Als men de dokters gaat straffen, gaan ze het gewoon niet meer voorschrijven en je zal de patiënt maar zijn die het juist nodig heeft om het te overleven! Je krijgt nu al geen meer als je doodziek bent, men heeft de prijs verhoogt, juist voor het geld, een nieuwe belasting en ze zullen er nog veel uitvinden.

Video