Onaangename bedrijfscultuur is belangrijkste reden voor ontslagnemende bedienden

Shutterstock
Ruim 40 procent van de bedienden die ontslag hadden genomen binnen de eerste zes maanden van aanwerving, gaven als reden op de bedrijfscultuur niet fijn te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van iVOX in opdracht van rekruteringsbureau Robert Half, dat peilde naar sollicitatiegedrag van de Belgische bedienden.

Een op de zes bedienden nam al eens ontslag binnen de eerste zes maanden van een contract. Naast de motivering van een onaangename bedrijfscultuur nam een even groot percentage (42 procent) ontslag omdat ze een ander of beter voorstel hadden gekregen. Voor anderen voldeden de taken niet aan de verwachtingen (39 procent). 

"Kandidaten hebben steeds vaker de keuze tussen meerdere voorstellen. Bedrijven moeten zich dus ook meer dan ooit onderscheiden met behulp van een solide authentiek bedrijfsverhaal", zegt Iris Houtaar, associate director bij Robert Half.

Afhaken tijdens sollicitatieproces

Maar ook tijdens de sollicitatieprocedure wordt er al afgehaakt. Uit de cijfers blijkt dat ruim een op de vier van de Belgische bedienden al eens een sollicitatieprocedure op eigen initiatief afbrak tijdens of na het eerste gesprek. Mannen doen dit vaker dan vrouwen (32 procent versus 20 procent). Ook blijken jongere werknemers dit vaker te doen dan oudere. Net niet de helft van de sollicitanten haakte in zo'n situatie af omdat de taken inhoudelijk niet aan hun verwachtingen voldeden. Anderzijds zei 37 procent van de sollicitanten ermee te stoppen omdat ze geen band voelden met het bedrijf, of omdat ze het loonvoorstel te laag vonden (31 procent). 

"Om te vermijden dat sollicitanten vroeg in het sollicitatieproces afhaken, raden we onze klanten steeds aan om meteen een duidelijk beeld te schetsen van de functie, de taken die de kandidaat zal uitvoeren, de arbeidsvoorwaarden, de bedrijfscultuur en de 'purpose' van de organisatie", aldus Houtaar.

Ontevreden over arbeidsvoorwaarden

Het omgekeerde geldt trouwens ook. Zo heeft een op de vier van de bedienden in België al eens een jobvoorstel aanvaard terwijl hij of zij er een slecht gevoel bij had of niet helemaal tevreden was met de arbeidsvoorwaarden. Meer dan 80 procent van deze groep ziet achteraf hun buikgevoel bevestigd en eindigen ongelukkig in de job, aldus het rekruteringsbureau. Bijna de helft van de bedienden (47 procent) die ondanks twijfels een aanbod aanvaardden, nam nadien zelfs ontslag.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Deville

  Waarom was deze studie nodig? Op de (waarschijnlijk onbetrouwbare) percentages na weet iedereen met een beetje gezond verstand dit toch. Wie ongelukkig om welke reden dan ook zal sneller van job veranderen dan wie gelukkig is met zijn job.

 • Gerd Van nieuwenhove

  De bazen beloven je hemel op aarde ... Maar als je start is er zelf geen bureel voor de nieuweling ! Soms recruteren zeom iemand anders buiten te zetten N

 • patrick morel

  Soms wordt je aanvaard na een sollicitatie gesprek voortgaande op je kennis en ervaring en kom je tot de vaststelling dat je helemaal niet moet doen wat men vroeg en verwachte van je en vertrek je. Te veel leidinggevenden gedragen zich als kleine Napoleons, staan niet open voor inspraak en denken alles beter te weten en dan vertrek je. Er is veel te veel lawaai in het panorama bureau en je komt gestresseerd thuis en dan vertrek je.

 • DIRK VAN DESSEL

  Er is slechts één methode om meer te verdienen en dat is minstens om de 5 jaar van job te veranderen. Stap op waar de Directie te gierig is om "loon naar werken" te gunnen en blijf weg uit slecht betalende sectoren, de Vakbond kan u de weg wijzen.

 • Sandra Peeters

  Werkgevers, ze zullen het nooit leren. Ego boven logica.