Omwonenden zien “nucleair stort” in Mol en Dessel niet zitten

Photo News / Didier Lebrun
Een meerderheid van de inwoners van Mol, Dessel en vier omliggende gemeenten is gekant tegen de berging van zowel laag-, middel- als hoogradioactief kernafval in hun streek. Dat blijkt uit een representatieve steekproef die Greenpeace liet uitvoeren door onderzoeksbureau Day One. Zeventig procent van de respondenten wil ook dat de oevers van de Molse Nete, waar in de periode 1960-1980 radioactief afvalwater werd geloosd, eindelijk gesaneerd worden.

Op dit moment wordt radioactief afval in ons land slechts 'tijdelijk' opgeslagen in plaats van geborgen. Belgoprocess in Dessel beschikt over bunkergebouwen waar voornamelijk laagradioactief afval wordt bewaard. De meeste gebruikte brandstofelementen (= hoogradioactief afval) worden bewaard op de sites van de kerncentrales van Doel en Tihange zelf. Vanaf 2024 zou het laagradioactieve afval definitief worden geborgen door middel van oppervlakteberging, opnieuw in Dessel. 

Voor langlevend en hoogradioactief afval wordt op (heel) lange termijn onderzocht of het kan worden geborgen op grote diepte (geologische berging) in Mol en Dessel.
Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagde inwoners van Mol, Dessel, Geel, Balen, Meerhout en Retie geeft nu aan de oppervlakteberging van laagradioactief afval in hun streek niet te zien zitten. Zes op tien is tegen geologische berging gekant. Opvallend is dat respectievelijk 44 en 35 procent aangeeft geen mening over de kwestie te hebben, mogelijk uit onverschilligheid of wegens een gebrek aan informatie. Slechts een heel kleine minderheid zegt 'ja' op de plannen.

"De burgers willen geen nucleair stort in hun regio", reageert Lea De Groof van het Kempens Forum voor Atoomstop. "Als Niras het ernstig meent met inspraak en burgerparticipatie, dan houden ze hier best rekening mee. In plaats van nog kernafval bij te plaatsen, zou men beter eerst werk maken van de sanering van de historische radioactieve vervuiling in onze streek." 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  Ik woon er: Ze mogen er alles opslaan EN een reactor. Greenpeace wilt alle bestaande reactoren sluiten doch snappen niet dat BR2 50% van de isotopen levert van de wereld voor kankerbehandelingen EN instaat voor bestraling van silicium dat vereist is voor de bouw van "groene" zonnepanelen, BR3 wordt nu jammer genoeg ontmanteld als test/opleiding om te bepalen hoe men best een reactor veilig afbreekt. Vooral greenpeace lijkt me niet gewenst bij de bevolking in de kempen.

 • Emi De graeve

  ze hebben gelijk. Misschien is het welkom bij de fervente voorstanders van kernenergie ?

 • Nema De Geest

  Genoeg voorstanders van kernenergie die dat afval wel in hun huis willen opvangen, me dunkt.

 • Sandra Peeters

  Steekt dat allemaal is in Brussel en Antwerpen in de grond. Zinkputten genoeg. Die heren en dames beslissen daar lekker vanuit hun ivoren toren, maar de miserie is voor een ander. Gelijk al die geitenwollensokken bleiters voor 't milieu, veel geblaat maar wij mogen de rekening betalen. Dat houd allemaal een keer op hé. Nog tolerantie, begrip of braafjes ja knikken...? Denk dat 't voor de meesten hier wel schoon genoeg is geweest.

 • Wim Peeters

  Als je dat laat afnemen door mensen van Greenpeace dan is het maar normaal dat je die uitslag krijgt. Zullen vooraf wel overladen zijn geweest met de meest verschrikkelijke verhalen als het ooit mis moest gaan... .