Omstreden in de VS, bij ons sinds vandaag verkrijgbaar: waarom experts e-sigaret Juul vrezen

AFP
Juul, de in de Verenigde Staten razend populaire e-sigaret, ligt sinds vandaag in de winkel in ons land. België is daarmee het tiende Europese land waar de e-sigaretten te koop zijn. De vrees is dat ook in België jongeren massaal zullen beginnen vapen.

Juul heeft de vorm van een lange usb-stick en ziet er daarmee anders uit dan een klassieke e-sigaret. De hippe e-sigaret wordt te koop aangeboden in krantenwinkels, supermarkten en vapeshops (dampwinkels). In nachtwinkels zou Juul niet worden verkocht. 

De Juul die hier verkocht wordt, bevat minder nicotine dan de Amerikaanse variant omdat die tweede niet tegemoet komt aan de Europese regelgeving. De net geen 59 milligram nicotine per millimeter vloeistof is drie keer zoveel als de limiet van 20. Daarom bracht Juul in Europa een lichtere variant op de markt. “We bieden in België een versie aan met 18 milligram nicotine en één met 9 milligram nicotine, voor mensen die hun verslaving willen afbouwen”, klinkt het. Juul wil zich “richten op mensen die willen stoppen met roken”. 

Bij experts heerst er toch bezorgdheid over die aanpak, omdat het zo’n e-sigaret als opstap zou kunnen dienen naar een traditionele sigaret. “We hebben het verhaal gezien in Amerika”, zegt Stefaan Hendrickx van het Vlaams Instituut Gezond Leven aan VTM NIEUWS. “Het is een echte hype geworden door het product zelf en het design. Het spreekt jongeren aan.”

Omstreden

De e-sigaret is ook erg omstreden omdat ze in de VS razend populair is. De autoriteiten hebben het zelfs over een "nicotine-epidemie" bij de jeugd. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten (Food and Drug Administration, FDA) stuurden begin deze maand nog een waarschuwingsbrief naar de fabrikant, omdat die blijft beweren dat “vapen” of dampen veilig is. In de VS lopen er ook verschillende onderzoeken naar mysterieuze overlijdens die mogelijk gelinkt zijn aan het gebruik van de elektronische sigaret.

Verkoopsverbod voor minderjarigen

Juul beloofde begin deze maand strikte preventiemaatregelen te nemen, zoals een verkoopsverbod voor minderjarigen. “De verkopers ondertekenen een document met ons waarin ze zich engageren om Juul niet te verkopen aan jongeren onder 18 jaar. Wij gaan dit zelf controleren met zogenaamde mysteryshoppers”, klonk het.

Maar critici zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven wezen erop dat Juul gewoon streeft naar een zo groot mogelijk cliënteel dat verslaafd is aan nicotine en dus vaste klant blijft. “Het feit dat er bij de Juul-sigaret nicotinezouten zijn toegevoegd aan de vloeistof, maakt dat het product sneller in het bloed komt en dus verslavender is.” Het instituut reageerde ook sceptisch op het voornemen van Juul om zich niet te richten op minderjarigen. 

REUTERS

Lees ook binnen HLN+:

De komeetachtige opkomst van e-sigaret Juul: bedoeld om ‘rokers te redden’, maar veel verslavender

Wanneer is schade door roken onomkeerbaar?
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dante Mertens

  @ Niko Torfs: klopt, tabaksboer Philip Morris -nu Altria- is voor 35% eigenaar van het merk Juul.

 • Niko Torfs

  De Juul is VAN de tabakslobby..... Hun poging om toch een graantje mee te pikken om hun dalende omzet te compenseren. Immers mensen die dampen kopen geen stinkstokken meer. Sinds ze het in hun zakken voelen beginnen ze de mensen te brainwashen dat 'e-cigs' 'slecht' zijn en enkel de hunne goed is. De mens word voor de zoveelste keer een blad voor de mond gehouden. Ik damp al meer als 4 jaar en voel me beter als ooit. Nicotine is op zich is niet gevaarlijk, glycerine ook niet.

 • Andy De Schieter

  Ramon Simon: Natuurlijk kan men dat maken zonder nicotine, maar dan is het niet verslavend, wat is dan het nut om mensen aan het roken te krijgen ? Een roker moet je aan het roken houden, dan brengt winst op. Net zoals alcohol of eender welke drug.

 • Ghislain Geerts

  Juul is van big tobacco en is duur ik ben een vaper maar zal nooit een Juul kopen.

 • Leonarda Van Opbroecke

  De Block zal zich binnenkort wel eens over het dossier ' buigen' zeker.