Omgekomen motorrijder mee verantwoordelijk voor ongeval

THINKSTOCK
De politierechter heeft Tomasz W. (35) veroordeeld tot negen maanden rijverbod, drie maanden cel met uitstel en 2.100 euro boete, waarvan de helft effectief. Hij had vorig jaar een motorrijder aangereden in Ekeren. Slachtoffer Steven J. (22) overleefde de klap niet. Hij werd voor drie vierde medeverantwoordelijk gesteld, waardoor de nabestaanden ook maar een vierde van de schadevergoedingen krijgen.

Het ongeval gebeurde op 5 september 2013 rond 20 uur. Tomasz W. draaide vanaf de Ekersesteenweg met zijn Ford Transit linksaf de Ferdinand Verbieststraat in. Vanuit de Steenstraat, in de tegenovergestelde richting, kwam Steven J. met zijn motor aangereden. Het kwam tot een zware aanrijding. Het slachtoffer werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een dag later overleed.

Te snel
De rechter oordeelde dat Tomasz W. de motorrijder voorrang had moeten verlenen, maar kon er ook niet omheen dat het slachtoffer veel sneller had gereden dat de toegelaten 50 kilometer per uur. Als hij zich aan de snelheidslimiet had gehouden, had het ongeval wellicht vermeden kunnen worden. Hij werd daarom voor drie vierde medeverantwoordelijk gesteld.

De nabestaanden, van wie de schade op 51.200 euro beraamd werd, kregen daardoor nog maar een vierde, zijnde 12.800 euro, toegekend.