Om middernacht sluiten en 1,5 meter tussen tafels: akkoord over voorwaarden heropening horeca

Photo News
De horecasector heeft samen met de regering en de experten een akkoord bereikt over de voorwaarden hoe de cafés en restaurants zullen opengaan, waarschijnlijk vanaf 8 juni. Op restaurant zal je verplicht moeten reserveren, tooghangen wordt verboden en tafelgasten moeten anderhalve meter afstand van andere tafels houden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Er komt een verplicht sluitingsuur om middernacht, terwijl er eerst sprake was van 23 uur. Maar dat extra uur maakt het volgens federaal minister van Werk en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) mogelijk dat een restaurant bijvoorbeeld met twee shiften kan werken. “We geven daar wat extra ruimte, 23 uur zou toch wat nipt zijn”, aldus Muylle vanavond in VTM NIEUWS. 

Horecazaken zullen altijd anderhalve meter tussen tafels moeten garanderen. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen binnen of buiten. “We hebben in overleg met experten niet voor zoveel mensen per vierkante meter gekozen, wel voor anderhalve meter tussen tafels, zowel binnen als buiten”, aldus Muylle. Ze voegde er wel aan toe dat horecazaken nu samen met het lokale bestuur aan de slag kunnen om bijvoorbeeld na te denken over een uitbreiding van hun terras op het openbaar domein. 

Kleine cafés en restaurants, die onmogelijk de anderhalvemeter-regel kunnen toepassen, mogen ook grote plexiglazen wanden gebruiken.

Verplicht reserveren

Ook moet iedereen verplicht reserveren op restaurant, op café moet je reserveren of je gegevens achterlaten voor eventuele contacttracing achteraf. Tooghangen mag niet op café: iedereen moet aan een tafeltje zitten. Ook menu’s zijn uit den boze, in de plaats wil men pancartes hanteren. Buiten roken en opnieuw naar binnen gaan moet worden afgeraden, om passage aan de inkom zoveel mogelijk te vermijden.

Bedoeling is nog om zoveel mogelijk met de bankkaart te betalen. “Als je cash niet toelaat, is de afspraak om dat zo goed mogelijk te afficheren zodat de klant op voorhand zeer goed op de hoogte is”, zegt Muylle. 

8 juni

De heropeningsdatum van 8 juni wordt pas woensdag op de Nationale Veiligheidsraad officieel afgeklopt, maar achter de schermen twijfelt niemand daar nog aan. Ook met hoeveel mensen tegelijk je op restaurant mag, moet nog beslist worden. Dat hangt samen met de mogelijke uitbreiding van de regels rond de ‘bubbels’. 

Het kernkabinet heeft wel al een aantal tijdelijke steunmaatregelen uitgewerkt voor de horeca. Het gaat onder meer om een BTW-verlaging en verhoogde aftrekbaarheid van de kosten. Er komt ook een horecacheque, en de tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot 31 december. De maatregelen worden morgen voorgelegd aan de tien partijen die de volmachten van de regering hebben goedgekeurd.

“Doorn in het oog”

“Dat de toog sowieso niet mag, is een doorn in het oog van heel wat café-uitbaters”, reageert voorzitster Christine Mattheeuws van zelfstandigenorganisatie NSZ. “Voor ons is het toch belangrijk om dat te kunnen behouden.”

Op veel plaatsen is er bovendien te weinig plek voor terrassen. Het NSZ roept de steden en gemeenten op dit zo snel mogelijk te regelen. Ze moeten met de uitbaters creatief bekijken wat de mogelijkheden zijn in de openbare ruimte, vindt Mattheeuws. 

De lokale besturen starten hier best zo snel mogelijk mee en wachten beter niet tot de komende Nationale Veiligheidsraad op woensdag. Het NSZ hoopt tot slot dat de vele lokale besturen die een terrasbelasting heffen die zullen laten vallen.

De gids over de heropstart werd samengesteld door de sociale partners van de horeca en die mag nu met het fiat van de regering verspreid worden naar de horecazaken. Horeca Vlaanderen is tevreden over de samenwerking met de federale regering en de betrokken ministers, ook over de verschillende steunmaatregelen. “Het akkoord biedt duidelijkheid om veilig richting een heropening te gaan”, zegt CEO Matthias De Caluwe.

Lees ook: Ook cafés open op 8 juni, regering buigt zich over btw-verlaging voor 1 jaar (+)

Bekijk ook het studiogesprek met minister Muylle:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.



97 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • florent De Vos

    Bubbel van vijf of zes op restaurant stem daar op toe

  • gianni de moor

    En als er toffe muziek mag er dan ook niet s gedanst worden .het plezante in onze maatschappij moet er volledig aan ,De pot op met hun regels ik doe waar ik zin in heb ze weten zelf niet waar te beginnen

  • Peter Nols

    Horeca is geen meerwaarde voor de schatkist, integendeel. Al dat personeel kan trouwens ingeschakeld worden in de maakeconomie.

  • monique hermans

    Over de toiletten wordt niet gesproken. Voor mij toch wel heel belangrijk.

  • Fernando Di Giambattista

    De zoveelste blunder en dommigheid van de regering en de virologen en professoren. Hoe kan men dat tot stand brengen.Wij hebben in de hele EU veruit de domste politiekers en virologen,professoren in huis.Hoe kan men de horecasector voor 1/3 bezetten en een horecacheque van 250 euro aan ieder werknemer bezorgen. Als ik dan vandaag een afspraak moet maken dan ben ik over 3 jaar aan de beurt.