Om federale injectie in zorgsector te evenaren heeft Vlaanderen “1,8 miljard euro” nodig

Björn Rzoska leidt de Groen-fractie in het Vlaams Parlement.
Photo News Björn Rzoska leidt de Groen-fractie in het Vlaams Parlement.
Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) gaf vandaag in het Vlaams Parlement meer toelichting bij de onderhandeling met het Vlaamse zorgpersoneel. "We weten dat de Vlaamse regering in de komende periode grote inspanningen zal moeten doen, omdat de mensen dat de voorbije periode ook hebben moeten doen voor zorg en welzijn", zei hij na vragen van Hannes Anaf (sp.a), Suzy Wouters (Vlaams Belang) en Lise Vandecasteele (PVDA). Volgens Groen is 1,8 miljard euro nodig om de inspanning van het federale niveau te evenaren.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De kern van de Vlaamse regering is vanochtend in overleg gegaan met de vakbonden en werkgevers in de Vlaamse zorgsector. Bij de start van de vergadering klonk het bij de sociale partners dat ze net als op het federale niveau een structurele investering en loonsverhoging voor de zorgwerknemers willen. Beide partijen hebben daarop een onderhandeling opgestart die voor het einde van het jaar zou moeten worden afgerond.

"Er is gevraagd om een budget af te spreken en dat zullen we ook doen", zei Beke in het Vlaams Parlement. "Hoe groot dat is, maakt deel uit van de onderhandelingen."

We kunnen ons niet permitteren dat de Vlaamse sectoren leeglopen omdat er federaal beter betaald wordt

Minister Wouter Beke (CD&V)

De federale inspanning voor onder meer het ziekenhuispersoneel speelt een grote rol. "Het federale niveau heeft belangrijke engagementen opgenomen, die rechtstreekse repercussies zullen hebben op onze sectoren", aldus Beke. “We kunnen ons niet permitteren dat de Vlaamse sectoren leeglopen omdat er federaal beter betaald wordt.”


Omdat het federale akkoord volgend jaar van kracht wordt, moet er ook in Vlaanderen nog dit jaar een akkoord worden gevonden, aldus de minister.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
BELGA Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Volgens de vraagstellers gaat het allemaal nog te traag. "Ik weet niet wat u tegenhoudt om sneller tot een akkoord te komen", zei Lise Vandecasteele (PVDA). "Als u met een deftig budget komt, kan u daar perfect de komende weken over onderhandelen." Hannes Anaf (sp.a) pleitte voor een akkoord in september, zodat het budget al in de begrotingsopmaak kan worden meegenomen. Voor Suzy Wouters van Vlaams Belang moet de tegemoetkoming precies even hoog zijn als op federaal niveau, anders ontstaat er volgens haar een ontoelaatbare discriminatie. Groen-politicus Björn Rzoska becijferde dat daarvoor 1,8 miljard nodig is.

Lees ook:

ANALYSE. Komt Wouter Beke in de coronacrisis overal te laat? (+)

Witte woede bekoeld na investering van 1 miljard: “Eindelijk erkenning waar we al jaren op wachten” (+)
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lars vandenberge

  Rusthuizen zijn massaal opgekocht door slechts enkele (internationale) groepen die er fors geld aan verdienen. Vervolgens schaalvergroting maar besparen op het verzorgend personeel om de winstmarge zo groot mogelijk te houden. De overheid moet hier niet belastinggeld komen uitdelen maar deze centra tot een minimum aantal personeel per bedden verplichten zodat de werkdruk verlaagd. Eerlijk gezegd zie ik het niet gebeuren want hun lobby is te sterk en veel politici delen in de vruchten.

 • Ronny Biesen

  Federaal 1 miljard en Vlaanderen nog eens 1,8 miljard? We zijn totaal gek geworden. En geloof me we krijgen geen return als burger van dit geld. Onze zorg zal er niet op verbeteren of goedkoper worden. Het is angstgeld geschenkt door politici. "Zwijg aub en laat ons gerust", daarvoor dient het. Dat is alles.

 • patrick janssens

  niet normaal meer ze verdienen al niet slecht, in een supermarkt moesten ze ook aan de slag voor maar 10,75 bruto per uur, onbeschermd, want we moesten ons maskers aan de zorg doneren en na weken er terug zelf gaan kopen, zot zijn ze hier

 • bert pare

  Beter schulden maken voor de zorg waar we een return van krijgen dan dat we die schulden maken voor een regio die weigert verantwoordelijkheid af te leggen.

 • Alain Maes

  Vraag het geld aan onze experten die ons in lock down hebben gezet