Olivier Chastel vraagt ontslag van burgemeester van Waterloo

REUTERS
MR-voorzitter Olivier Chastel vraagt het ontslag van de Waals politicus en burgemeester van Waterloo, Serge Kubla (MR). Die is aangehouden, omdat hij beschuldigd wordt van "corruptie betreffende een persoon die een publieke functie uitoefent in een vreemde staat", aldus het federale parket in een perscommuniqué. Kubla zit vast in de gevangenis van Sint-Gillis.

In een mededeling zegt de voorzitter verbijsterd te zijn door het nieuws, dat hij via de pers vernam. Hij hoopt dat het gerecht snel duidelijkheid verschaft en vraagt Kubla intussen zijn mandaat ter beschikking van de partij te stellen, zodat de politicus "sereen zijn verdediging kan voorbereiden".

Florence Reuter (MR), verhinderd eerste schepen in Waterloo, is naar eigen zeggen "volledig in shock" na de aanhouding van Kubla. Het is volgens Reuter nog te vroeg om een inhoudelijk commentaar te geven op de zaak. Volgens haar is het aan Kubla zelf om te beslissen over zijn eventueel ontslag. Reuter zetelt in het Waals en het Frans gemeenschapsparlement en zou uit die functies ontslag moeten nemen om eventueel burgemeester te kunnen worden.

Het schepencollege tracht intussen contact op te nemen met de advocaat van Kubla om met hem te praten over een eventuele opvolger.

Corruptiezaak

De corruptiezaak draait rond de activiteiten van de industriële groep Duferco in Congo. Die wordt ervan verdacht om, via omkoping van ambtenaren, "de evolutie van belangrijke investeringen in de spel- en loterijsector te hebben bevoordeeld", aldus het persbericht van het parket. Deze fondsen werden op zijn minst gedeeltelijk overgemaakt door tussenkomst van voormalig Waals minister van Economie, Serge Kubla.

Kubla zou 20.000 euro overhandigd hebben aan de echtgenote van oud-premier van Congo, Alphonse Muzito, in hotel President in Brussel als voorschot op een geschat totaalbedrag van 500.000 euro.

Volgens De Tijd heeft Kubla zelf honderdduizenden euro's opgestreken via een offshore-bedrijf. Duferco wordt ervan verdacht Congolese ambtenaren te hebben omgekocht om belangrijke investeringen in de sector van kansspelen en loterijen binnen te rijven.

Op 17 november werd een opsporingsonderzoek geopend en vandaag werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Kubla werd daarna in beschuldiging gesteld als dader of mededader van omkoping.

Minister van Economie

De 67-jarige Serge Kubla werd in 1977 tot volksvertegenwoordiger verkozen. Hij werd toen ook schepen van Waterloo waar hij sinds 1983 burgemeester is. In 1999 werd hij lid van het Waals parlement en vanaf toen was hij tot 2004 ook minister van Economie in de Waalse Regering. Drie jaar geleden nam hij om "familiale en persoonlijke redenen" ontslag uit de raad van bestuur van Dexia waarin hij zes jaar lang een zetel had.