Oerdegelijk vakmanschap: René (75) maakt al halve eeuw rolluiken met zelfde toestel

Als enige in Vlaanderen vervaardigt René Baert (75) van het gelijknamige familiebedrijf in het Oost-Vlaamse Zeveneken nog steeds houten rolluiken. Al 50 jaar werkt de vakman met hetzelfde toestel, tot het ding vorige week plots dienst weigerde. "Ik lag er echt wakker van. Maar dan was er die redder in nood..."

Oerdegelijk vakmanschap. Met die slogan werd een keukenbouwer uit West-Vlaanderen enkele jaren terug even wereldberoemd, maar bij familiebedrijf Gebroeders Baert uit het Oost-Vlaamse Lochristi is het de realiteit van elke dag.

Al van zijn veertiende draait René mee in de onderneming die gesticht werd door zijn vader Alfons. Vandaag wordt het bedrijf gerund door de derde generatie. Nog elke dag staat René voor dag en dauw op om te kijken of alles goed verloopt én hij staat zelf nog steeds in voor de productie van de houten rolluiken. "Na de opkomst van de kunststof is dat een niche geworden. Vandaag zijn we nog het enige bedrijf in Vlaanderen dat houten rolluiken produceert. Voornamelijk mensen met geklasseerde historische huizen zijn onze afnemers", vertelt René.

Met een streng oog controleert hij de latjes voor ze de deur uitgaan. De afmetingen moeten kloppen. "Een afwijking van 0,1 millimeter kan ik nog toestaan, maar als het meer is zal de leverancier het geweten hebben", lacht hij.

Letterlijk kilometers houten latten zijn de voorbije decennia door de man z'n handen gegaan. En al 50 jaar vervaardigt hij die met hetzelfde mechanische toestel dat nog nooit defect was. Tot vorige maand, toen de slijtage uiteindelijk toesloeg en de machine na een hels kabaal dienst weigerde.

Failliet
René zat met de handen in het haar, want de Italiaanse producent Gabbiani ging vele jaren geleden failliet. "En ik had net een grote bestelling binnen uit Nederland voor 10.000 meter houten rolluiken. Ze bouwen daar een klooster om tot appartementen en contacteerden ons. Ik heb er van wakker gelegen dat ik die mensen niet zou kunnen verder helpen."  

Gelukkig kon René de hulp inschakelen van Andy Nimmegeers. De Lokeraar heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in machinebouw en het herstel van oude apparaten. Hij ontpopte zich als reddende engel voor René. Drie weken lang sleutelde Nimmegeers aan de machine en sinds deze week werkt ze terug als vanouds. De vakman kan weer op beide oren slapen. "Ik heb het toestel volledig gedemonteerd en om de versleten onderdelen te vervangen hebben we zelfs een bestelling geplaatst in Frankrijk. Nu het toestel gemaakt is, kan het zeker nog een halve eeuw mee", weet Nimmegeers.

Ook René denkt op zijn 75ste nog lang niet aan stoppen. "Ik maak houten rolluiken tot ik niet meer kan. Ik zou niet weten hoe ik mijn dag anders moet invullen", glundert hij.

Ik maak houten rolluiken tot ik niet meer kan. Ik zou niet weten hoe ik mijn dag anders moet invullen

Vakman René Baert