OCMW-schulden in Herzele kwijtgescholden

Burgemeester Johan Van Tittelboom
UNKNOWN Burgemeester Johan Van Tittelboom

In het Oost-Vlaamse Herzele worden de schulden bij het OCMW van ongeveer 250 gezinnen kwijtgescholden. De gemeenteraad heeft het voorstel van het gemeentebestuur aanvaard om daarvoor 270.000 euro in te schrijven in het budget voor 2009.

Geen Droomfabriek
Het schepencollege, een coalitie van Open Vld, SP.A en Vl.Pro, hoopt dat de sociale maatregel navolging krijgt. Het gaat om een kwijtschelding van OCMW-schulden voor basisbehoeften, verduidelijkte burgemeester Johan Van Tittelboom (Open Vld) eerder in een open brief aan de inwoners van Herzele. "Dit wil zeggen: geen kwijtschelding van schulden bij de banken, gsm-schulden, of schulden voor auto's. Het OCMW is de Droomfabriek niet. Deze gezinnen krijgen dus geen extra geld in handen. Het bedrag wordt aan het OCMW overgemaakt, die deze schulden dan niet meer moet invorderen bij die mensen. Zo ontstaat ademruimte en kunnen mensen herleven."

Begeleiding
De kwijtschelding wordt ook gekoppeld aan een begeleiding. "Een doorgedreven begeleiding, die door het ondertekenen van een morele verbintenis wordt vastgelegd", zegt Van Tittelboom. "In deze verbintenis worden afspraken gemaakt voor de toekomst. Het is dus geen blanco-cheque, maar wel een mogelijkheid om een nieuwe start te nemen." (belga/gb)