OCMW Antwerpen heeft onderzoek door privédetectives naar sociale fraude stopgezet

Fons Duchateau (N-VA), de vroegere Antwerpse OCMW-voorzitter
BELGA Fons Duchateau (N-VA), de vroegere Antwerpse OCMW-voorzitter
Fons Duchateau (N-VA), de vroegere Antwerpse OCMW-voorzitter, heeft met lange tanden de door privé­detectives gevoerde onderzoeken naar steuntrekkers stopgezet. Dat berichten De Standaard en de Gazet van Antwerpen vrijdag.

De onderzoeken die het Antwerpse OCMW liet uitvoeren door het Nederlandse bedrijf Soza Xpert, schenden het beroepsgeheim en zijn onwettig, zegt minister van Maatschappe­lijke Integratie Denis Ducarme (MR). Via privédetectives van Soza Xpert liet het OCMW nagaan of steuntrekkers onroerend goed bezitten in het buitenland en dus fraude plegen als ze hier een uitkering krijgen.

De discussie sleept al een jaar aan. Ducarme is tevreden dat het OCMW de onderzoeken intussen heeft stopgezet en ook niet gebruikmaakt van de informatie. Dat liet Duchateau de minister eind december, in zijn laatste week als OCMW-voorzitter, weten. "We moeten zeer streng optreden tegen sociale fraude, maar het moet wel binnen de grenzen blijven van wat wettelijk is toegestaan", zegt Ducarme.

Er kwam veel bits mailverkeer tussen Brussel en Antwerpen bij kijken, maar uiteindelijk bond Duchateau in. Hij blijft het wel radicaal oneens met Ducarme, zegt zijn woordvoerder.

De kwestie komt ook aan bod in het Antwerpse bestuursakkoord. Daarin staat dat dit "op federaal niveau moet worden uitgewerkt".
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik De Smet

  Alles wat N-VA doet moet afgeschoten worden, ook al is het een logische maatregel die onrechtvaardigheid bestrijd en met bewezen succes. De Franstaligen proberen weer controle te krijgen zodat ze zelf terug het geld in hun eigen zakken kunnen steken. Wel een heksenjacht maken op Francken maar tegelijk de sociale fraude beschermen. Ik hoop echt dat N-VA deverkiezingen met een verpletterend resultaat gaan winnen.

 • marcel mampaey

  liever Francken afschieten die het goed meent dan echte fraude aanpakken. zo ken ik ze weer de hypocrieten altijd dwars liggen. er zijn te weinig sociale woningen volgens spa en groen maar als men wil controleren wie er recht op heeft is het kot te klein voor groen want dan komt men aan hun kiezers.

 • Gilbert Vermeersch

  Spijtig dat controle door privé firma’s, die over de grenzen heen kunnen werken, niet mag. Kijk naar Mechelen, en zo zijn er nog veel probleem-steden en gemeenten, zeker weten.

 • Guido De hornois

  Je houdt het toch niet voor mogelijk dat hier nog maar discussie over bestaat dit is toch de evidentie zelf. Zo kan iedereen steun gaan aanvragen en zelf zo rijk dan de straat zijn. Als Belg wordt je binnenstebuiten gekeerd als je ook nog maar steun vraagt of valt dit niet onder de term iedereen gelijk voor de wet.

 • Kris Platteau

  Toch verbazingwekkend hoe alle initiatieven van n-va binnen de kortste keren gekortwiekt worden nu ze aan de kant gezet worden. Franstaligen zijn terug de baas in de rand, migratie is geen probleem meer, nu dit..