OCAD-directeur: "Eerste teruggekeerde Syriëstrijders vertonen tekenen van re-integratie"

OCAD-baas Paul Van Tigchelt.
Photo News OCAD-baas Paul Van Tigchelt.
Van de eerste Syriëstrijders die zijn teruggekeerd naar ons land vertoont een groot deel tekenen van re-integratie in de maatschappij. Dat heeft OCAD-directeur Paul Van Tigchelt gezegd tijdens een hoorzitting in de Commissie Justitie van de Kamer.

Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD heeft in totaal weet van 139 teruggekeerde Syriëstrijders. Van hen leven er 99 in België: 34 in een gevangenis, 65 anderen hebben hun straf al uitgezeten. Van die laatste groep is ongeveer driekwart bezig met de re-integratie in de maatschappij, aldus Van Tigchelt. Vijf van hen zijn intussen zelfs geschrapt uit de database van het OCAD.

‘Hardliners’

Het gaat daarbij voor de duidelijkheid wel telkens om Syriëstrijders die in de periode tussen 2013 en 2015, vaak compleet gedesillusioneerd, zijn teruggekeerd uit het Midden-Oosten. De echte 'hardliners' zitten nog in de gevangenis, zijn nog niet teruggekeerd of zijn overleden.

België begon in 2015 ook met nauw toezicht op en deradicalisering van geradicaliseerde gevangenen. Op dit moment worden nog 165 gevangenen van nabij opgevolgd, aldus Rudy Van De Voorde, directeur-generaal penitentiaire inrichtingen bij de FOD Justitie. Dat gaat om erg verschillende profielen, al gaat het volgens Van De Voorde wel altijd om makkelijk beïnvloedbare mensen. De kennis van de islam is bij de meesten dan weer "summier", zei Valérie Lebrun, de directrice van de gevangenis van Ittre. 

Meer dan vier jaar na de invoering van de deradicaliserings- en resocialisatieprogramma's in de gevangenissen blijft de beoordeling ervan moeilijk. Dat komt vooral omdat er op lange termijn geëvalueerd moet kunnen worden, maar ook omdat bepaalde instrumenten niet voorhanden zijn. Zo stipte ULiège-professor Michael Dantinne aan dat de aanbevelingen op dat vlak nog niet voldoende zijn uitgevoerd.

Staatsstructuur

Ook de Belgische staatsstructuur helpt niet mee. Zo zijn gevangenissen en inlichtingendiensten federale materie, maar vallen de justitiehuizen en de re-integratie van gedetineerden onder de gemeenschappen. Met andere woorden: de federale diensten moeten het risico dat een bepaalde gevangene inhoudt inschatten, terwijl de deelstaten verantwoordelijk zijn voor het beheer van dat risico. "Een uitdaging", erkende Van Tigchelt.

Lees ook:

België liet op vier jaar tijd 387 extremisten vrij: “Ze worden allemaal opgevolgd, maar we kunnen niet garanderen dat ze niks meer uitsteken” (+)

Demir stopt samenwerking met imams voor deradicalisering: “Niet meest geschikte personen voor voldoende kritische kijk op geloof” (+)
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pascal de bruycker

  ze moesten hier al niet terugkomen en ze zullen zeker niet permanent in re- integratiemodus blijven... Wat een falende politiek in de EU !

 • Marieke Marcelis

  Ze zijn gekend bij het gerecht. En daar blijft het bij. Hebben we dat al niet gehoord?

 • Tamzin Andersen

  Het zijn net de hardliners die binnenkort vrijkomen die een enorm gevaar blijven.

 • Marianne Van den Lemmer

  Het is zo jammer dat ze ieder ogenblik weer kunnen veranderen en er niets is dat dat kan voorspellen hé.

 • jan piedfort

  Onze zakken zijn al vol met prietpraat die van ocad blijkbaar nog niet