Obus uit WOII tot ontploffing gebracht in Zoutleeuw

De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, heeft deze namiddag in het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw een artillerie-obus uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Dat meldt de lokale politie. Het gevaarte van zowat 30 centimeter lang met een diameter van 95 millimeter was maandagnamiddag aangetroffen in Neerwinden, een deelgemeente van Landen.
 
De bewoners van een woning in de Neerwindenstraat hadden het tuig gevonden toen ze een deel van hun tuin wilden afgraven om er een vijver te bouwen. Ze verwittigden zelf de ontmijningsdienst van het leger en die stelde vast dat het om een artillerie-obus van Engelse makelij ging. Omdat het te gevaarlijk was om het tuig naar de kazerne van DOVO over te brengen, werd besloten het dinsdag tot ontploffing te brengen.
 
Daarvoor werd de obus overgebracht naar een braakliggend terrein in Zoutleeuw dat toebehoorde aan de Landense burgemeester Kris Colsoul. Uit voorzorg werden in een omtrek van 800 meter alle straten afgesloten voor het verkeer. Eenmaal het springtuig tot ontploffing was gebracht, kon alle verkeer weer normaal door. (belga/dea)