Nucleaire waakhond FANC keurt heropstart kernreactor Tihange 2 goed

De kernreactor Tihange 2 lag al stil sinds augustus vorig jaar.
BELGA De kernreactor Tihange 2 lag al stil sinds augustus vorig jaar.
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geeft groen licht voor de heropstart van kernreactor Tihange 2, die stilligt sinds augustus vorig jaar. Dat heeft de nucleaire waakhond dinsdag bekendgemaakt.

Het groen licht komt er na betonreparaties en de aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2. De herstelling was nodig nadat in augustus 2018 betondegradatie werd vastgesteld in het bunkergebouw, waar noodsystemen zoals noodpompen en dieselgeneratoren gehuisvest zijn. Er werden ook afwijkingen vastgesteld aan de betonwapening in het plafond.

De reactor zal in de loop van de volgende dagen opnieuw aan het net worden gekoppeld, volgens de planning van uitbater Engie Electrabel. Die heropstart is normaal voorzien voor 30 juni.

Bekijk ook:

Is de kernuitstap wel een goed idee?
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, de waaier aan industriële en andere toepassingen van CO2 is onuitputtelijk, en in 2017 heeft Noorwegen aangeboden alle in Europa geproduceerd CO2 op te slaan. Voor gas hebben we de keuze uit 90 potentiële leveranciers, voor uranium moeten we nu al 5 jaar soldaten naar Mali sturen. CO2 afvang heeft een kost, die wordt grotendeels gerecupereerd door de verkoop van emissierechten die dan niet meer nodig zijn,en is veel lager dan de 10-tallen miljarden voor nieuwe kernreactoren.

 • Ferdinand Engelbeen

  Geert Tamsyn, CO2 afvang staat nog in zijn kinderschoenen, is peperduur en waar blijf je met dat CO2? We hebben hier geen oude olie- of gasputten en geen diepzee. Bovendien kost het een pak energie en uiteindelijk koop je nog steeds gas van niet zo vriendelijke of stabiele landen, terwijl uranium uit Canada, de VS of Australië komt...

 • Geert Tamsyn

  Pierre, gascentrales kunnen voorzien worden van CO2-filters.

 • ROBERT GERTS

  Nieuwe bouwen is het meest ecologische wat je kan doen! Die groene vlaggewappertjes hun chiro kampvuur, vervuild meer dan 300 moderne vrachtwagens! Het IS nu bewezen! Verbied dan elke vorm van houtstokerij!! OF leg ze superdure taxen op!

 • Arne Van Gheluwe

  Zotte kosten voor centrales die over enkele jaren moeten sluiten